ОГП розслідує ще один факт можливого розстрілу окупантами трьох українських військовополонених

ОГП розслідує ще один факт можливого розстрілу окупантами трьох українських військовополонених

Після обстрілу позиції ЗСУ на Донеччині, російські військові розстріляли українських захисників, які здалися в полон.

Про це повідомляє Офіс Генерального прокурора. 

За попередніми даними, опівдні 27 серпня 2024 року російські війська здійснили атаку на одну з позицій Збройних Сил України в Покровському районі, використовуючи БпЛА. З скинутого запалювального боєприпасу виникла пожежа, яка охопила укриття українських захисників.

Після того, як окупанти обійшли палаючу позицію з трьох боків, під час подальшого бойового зіткнення один з чотирьох військових ЗСУ отримав тяжке поранення. Його побратими, перебуваючи в оточенні та під щільним вогневим контролем ворога, були змушені здатися в полон. Вони вийшли з пошкодженого укриття, ставши на коліна і тримаючи руки за головою. У цей час російські штурмовики відкрили по них вогонь на ураження. Доля пораненого військовослужбовця наразі уточнюється.

Генеральний прокурор Андрій Костін підкреслив, що розслідуються факти можливої страти 73 військовополонених, а також фіксуються інші порушення норм міжнародного гуманітарного права з боку агресора. 

“Ми фіксуємо все більше таких випадків — коли агресор демонстративно нехтує нормами міжнародного гуманітарного права. Ретельно розслідуємо кожен факт. Не зупинимося, допоки кожен воєнний злочинець не понесе покарання”, - зазначив Костін.

За процесуального керівництва Донецької обласної прокуратури розпочато досудове розслідування за фактом порушення законів та звичаїв війни, яке супроводжувалося умисним вбивством (ч. 2 ст. 438 КК України).

“Вбивство військовополонених є порушенням вимог Женевських конвенцій та кваліфікується як тяжкий міжнародний злочин”, - йдеться у повідомленні. 

Досудове розслідування проводить Головне управління СБУ в Донецькій та Луганській областях. 

Як писали “Ми-Україна” раніше, проєкт "Хочу жить" повідомив про черговий випадок воєнного злочину з боку російських військових - вони стратили українського військовополоненого, знявши це на відео та опублікувавши його в мережі.

Головне