Офіційно: США надаватимуть Україні пріоритет у постачанні ракет до ППО

Офіційно: США надаватимуть Україні пріоритет у постачанні ракет до ППО

Радник Білого дому з питань національної безпеки Джон Кірбі підтвердив, що адміністрація президента США вирішила насамперед постачати ракети для ППО Україні, а не іншим союзникам.

Про це він повідомив журналістам 20 червня.

"Уряд Сполучених Штатів ухвалив важке, але необхідне рішення: змінити пріоритети найближчих запланованих постачань, зокрема ракет Patriot і NASAMS, щоб відправити їх в Україну замість інших союзників", – сказав Кірбі.

За його словами, це дозволить Україні отримати більше необхідної зброї протягом наступних кількох тижнів. Водночас, Білий дім запевнив, що буде докладено зусиль, щоб мінімізувати збої в оборонних потребах інших союзників.

Кірбі пояснив, що інші країни все одно отримають замовлені ракети, але доставка займе більше часу. Він додав, що США "твердо вірять, що зараз це найкращий курс дій для підтримки України."

Напередодні стало відомо, що США замість Швейцарії спочатку відправлять ракети до Patriot в Україну. Передбачалося, що керовані ракети PAC-3 MSE до ЗРК Patriot надійдуть на озброєння швейцарської армії у 2030-2031 роках. Однак через рішення уряду США постачання ракет буде відкладено, і вони, ймовірно, не надійдуть у заплановані терміни.

Пізніше стало відомо, що США призупинять усі замовлення від інших країн на системи ППО Patriot і ракети-перехоплювачі до них. Натомість усі наявні системи США віддаватимуть Україні. 

Як інформував "Ми-Україна" раніше, військовослужбовець Повітряних Сил ЗСУ під псевдонімом "Доктор Мом" збив російську крилату ракету за допомогою кулемета.

Головне