Офіс президента опублікував указ про історично населені українцями території рф

Офіс президента опублікував указ про історично населені українцями території рф

Офіс президента України оприлюднив указ про історично населені українцями території рф, про підписання якого вранці 22 січня повідомив президент Володимир Зеленський.

Указ передбачає створення Кабміном плану дій для збереження національної ідентичності українців у росії. Зокрема йдеться про історично населені ними землі, а саме Кубань, Стародубщину, Північну та Східну Слобожанщину у межах сучасних Краснодарського краю, Білгородської, Брянської, Воронезької, Курської, Ростовської областей рф.

"росія впродовж століть систематично знищувала національну ідентичність, пригноблювала українців, порушувала їхні права і свободи... Водночас росія має дотримуватися міжнародних зобов’язань щодо забезпечення українцям, які проживають на її територіях, зокрема історично населених етнічними українцями, прав на отримання освіти українською мовою та її вільне використання, громадянських, соціальних, культурних та релігійних прав, доступу до україномовних засобів масової інформації, права на мирне зібрання", - вказано у документі.

Відповідно до плану дій мають бути вивчені факти та свідчення про злочини, що були скоєні проти українців, які проживають чи проживали на російських територіях, історично населених етнічними українцями. Зокрема йдеться про політику примусової русифікації, політичні репресії та депортації щодо українців.

Залучили до цього процесу планують міжнародних експертів, представників Світового конгресу українців та учених.

Раніше "Ми-Україна" повідомляли, що президент Володимир Зеленський під час звернення з нагоди Дня соборності заявив про підписання указу "Про історично населені українцями території російської федерації". 

Головне