Очільника Тульчинської єпархії УПЦ МП засудили до п'яти років за ґратами

Очільника Тульчинської єпархії УПЦ МП засудили до п'яти років за ґратами

Очільника Тульчинської єпархії УПЦ МП у Вінницькій області засудили до п'яти років позбавлення волі. Він виправдовував російське повномасштабне вторгнення в Україну.

Про це повідомила пресслужба Служби безпеки України та Офісу Генерального прокурора. Як зазначається, суд підтвердив доказову базу, зібрану спецслужбою, і призначив клірику покарання – пять років позбавлення волі.

Зокрема, його засуджено за злочини, передбачені Кримінальним кодексом України:

  • ч. 2 ст. 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади);
  • ч. 1 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України);
  • ч. 2 ст. 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками);
  • ч. 3 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікація її учасників).

Фігурант поширював серед вірян пропагандистські листівки. Зокрема, він закликав до захоплення влади та зміни меж державного кордону України. На одному із сайтів РПЦ він розміщував публікації на підтримку російських окупантів та їхніх воєнних злочинів.

"Ініційована СБУ експертиза вилучених під час обшуків матеріалів (прокремлівських агіток і літератури) підтвердила факти незаконної діяльності митрополита", - йдеться в повідомленні СБУ.

Згідно з висновком експертизи, вилучені матеріали містять заклики до розпалювання релігійної ворожнечі, виправдовування збройної агресії рф проти України, визнання правомірною окупації нею українських територій та заклики до насильницької зміни конституційного ладу.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, за Митрополита Української православної церкви Московського патріархату і колишнього намісника Києво-Печерської лаври Павла внесли заставу у розмірі 33 млн гривень. Його випустили з-під варти.

Головне