Очільнику російської катівні на ТОТ Луганщини заочно повідомлено про підозру

Очільнику російської катівні на ТОТ Луганщини заочно повідомлено про підозру

СБУ заочно повідомили про підозру очільнику російської катівні на тимчасово окупованій Луганщині Ігорю Охріменку. Його звинувачують у тривалому утриманні ув'язнених без їжі та води, а також у симуляції їхнього розстрілу.

Про це повідомляє пресслужба СБУ.

Охріменко, колишній посадовець місцевого підрозділу розформованої міліції, підтримав повномасштабне вторгнення рф. Після захоплення Старобільська він почав співпрацювати з агресором і в червні 2022 року, за згодою керівництва Федеральної служби виконання покарань рф, був призначений керівником окупаційної тюрми.

Ця тюрма фактично стала катівнею, куди привозили учасників руху опору з регіону. За даними слідства, Охріменко організував охорону камер та периметру тюрми, де утримували викрадених людей, і особисто брав участь у тортурах.

Ув'язнених тримали без їжі та води, імітуючи їхній розстріл, щоб змусити їх погодитися на співпрацю з окупантами. Згодом Охріменко був призначений керівником іншого окупаційного СІЗО в тимчасово захопленому Луганську, де продовжував брати участь у репресіях проти місцевих жителів.

Охріменка заочно підозрюють за ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 Кримінального кодексу України (жорстоке поводження з цивільним населенням, вчинене за попередньою змовою групою осіб), що передбачає до 12 років ув'язнення.

Комплексні заходи щодо його розшуку і покарання тривають, оскільки він переховується на тимчасово окупованій території сходу України.

Як повідомляв "Ми-Україна" раніше, СБУ спільно з ФБР і партнерами з ЄС викрили міжнародну мережу хакерів, які створювали віруси-вимагачі для атак на американські та європейські компанії.

Головне