Очільник МАГАТЕ анонсував свій візит на ЗАЕС: коли приїде

Очільник МАГАТЕ анонсував свій візит на ЗАЕС: коли приїде

Голова Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Гроссі повідомив про заплановане ним відвідування окупованої росіянами Запорізької АЕС. Візит має відбутися у найближчі два тижні, заявив очільник МАГАТЕ Раді Безпеки ООН.

Він нагадав, що від самого початку російського повномасштабного вторгнення Агентство в Україні здійснило вже понад 100 місій. 

"Загалом в Україні було здійснено 102 місії. Я особисто керував вісьмома з них, у тому числі трьома на ЗАЕС, і найближчим часом я поведу ще одну на ЗАЕС протягом наступних двох тижнів", - зазначив він.

Гроссі підкреслив, що вперше в історії війна ведеться на атомних об'єктах та нагадав, що кожна з наявних в Україн АЕС через бойові дії втрачала живлення. 

"Ядерної аварії ще не сталося. Це дійсно так. Але самозаспокоєння все одно може привести нас до трагедії. Цього не повинно бути. Ми повинні зробити все, що в наших силах, щоб мінімізувати ризик, який це робить", - наголосив Гроссі.

Запорізька АЕС: оперативні дані про ядерну безпеку

Гроссі зауважив, що захищеність ЗАЕС та ядерна безпека на об'єті залишається "крихкою". Окупанти, під контролем яки перебуває станції, зупинили всі шість реакторів і на сьогодні п'ять із них перебувають у стані "холодного" зупину, ще один - у "гарячому". 

"Потенційна небезпека великої ядерної аварії залишається цілком реальною", - заявив очільник МАГАТЕ.

Також він згадав і про підрив росіянами дамби Каховської ГЕС, яки призвів до "значного зниження рівня води у водосховищі". Відтак фахівцям довелось бурити додаткові свердловини, аби мати достатню кількість води для охолодження енергоблоків.

"Станція працює зі значно скороченим персоналом, який перебуває під безпрецедентним психологічним тиском... Скорочення кількості кваліфікованого та навченого обслуговуючого персоналу та складний ланцюжок поставок негативно вплинули на технічне обслуговування обладнання, що має важливе значення для підтримки безпеки об'єкту", - розповів Гроссі. 

Голова Агентства згадав і про вісім випадків повного знеструмлення ЗАЕС через бойові дії. Кожного разу станція переходила на аварійне живлення, "щоб забезпечити необхідне охолодження реактора та відпрацьоване паливо".

Нагадаємо, днями МАГАТЕ повідомило про повторне замінування росіянами окупованої Запорізької АЕС

Як писав "Ми-Україна" раніше, очільник українського Міненерго Герман Галущенко анонсував старт будівництва одразу чотирьох нових реакторів на ХАЕС. За прогнозом, процес має розпочатися вже цього року.

Головне