Обирає не росію: Китай віддав перевагу Туркменістану у наступному газопровідному проєкті

Обирає не росію: Китай віддав перевагу Туркменістану у наступному газопровідному проєкті

Перед КНР постав вибір стосовно підтримки наступного масштабного трубопровідного проєкту. Країні доводиться обирати між центральноазійським газопроводом "Лінія D" та російським "Сила Сибіру-2. Як пише Reuters, Китай віддав перевагу першому.

За даними видання, країна збирається прискорити зведення об'єкта - четвертої гілки трубопроводу "Центральна Азія-Китай" - завдяки якому вона зможе отримувати ресурс з Туркменістану. Водночас Москва наполягає на необхідності побудови свого магістрального газогону, який з'єднає родовища Сибіру та Сіньцзян-Уйгурський автономний район КНР.

"Центральноазійські трубопроводи вважаються наріжним каменем інвестицій в енергетичний та геополітичний простір Китаю. Це канал постачання зі стратегічною цінністю, яка замінює комерційні інтереси", — пояснив представник китайського державного нафтового відомства.

Аналітики не виключать, що врешті-решт китайська сторона може укласти обидві угоди задля задоволення своїх довгострокових потреб у блакитному паливі. Проте галузеві експерти стверджують, що пріоритет віддається Туркменістану. Це пояснюється тим, що Китай давно заглядається на Середню Азію для розширення торговельних зв'язків та доступу до енергоносіїв.

Офіційні дані свідчать, що за підсумками минулого року КНР імпортувала 35 мільярдів кубометрів газу (10,3 млрд доларів) газогонами з Туркменістану. Тоді як з росії - обсяг був удвічі меншим - 16 млрд кубометрів (4 млрд доларів).

Нагадаємо, росія та Китай підписали низку нових угод, які стосуються економічної співпраці між двома державами. Укладення домовленостей відбулось в ході візиту прем’єр-міністра рф Михайла Мішустіна в Китай у середу, 24 травня.

Як писав “Ми-Україна” раніше, днями стало відомо, що Китай відмовився купувати російське зерно, попри наполегливі прохання Кремля.

Головне