Обстріл хімічного заводу в Сумах із витоком аміаку, пʼятьом командувачам армії рф повідомили про підозру

Обстріл хімічного заводу в Сумах із витоком аміаку, пʼятьом командувачам армії рф повідомили про підозру

Офіс генерального прокурора України повідомив про підозру п'ятьом високопоставленим офіцерам західного військового округу Збройних сил рф у порушенні законів і звичаїв війни. Про це повідомили в Офісі генерального прокурора України.

Серед підозрюваних - два генерали та три полковники.

За версією слідства, 21 березня 2022 року ці офіцери спланували та наказали здійснити артилерійський обстріл аміачного відділення заводу "Сумихімпром" у місті Суми. Цей об'єкт захищений міжнародним гуманітарним правом, а поблизу не було військових цілей.

Внаслідок атаки стався витік 67 тонн аміаку, що створило зону ураження радіусом 2,5 км. Збитки оцінюються у понад 10 мільйонів гривень. Слідство вважає, що метою обстрілу було залякування мирного населення.

Росія намагалася приховати свою причетність, звинувативши українських військових у мінуванні сховищ з аміаком та хлором нібито для отруєння противника.

Підозрюваним інкримінують порушення ч. 2 ст. 28 та ч. 1 ст. 438 Кримінального кодексу України.

Нагадаємо, російське окупаційне військо скинуло на місто Купʼянськ на Харківщині керовану авіабомбу, внаслідок чого постраждали 14 рсіб. Про це повідомили у Харківській обласній прокуратурі.

Як писали "Ми-Україна" раніше, Литва надала Україні новий пакет військової допомоги. Інформація про це була оприлюднена на офіційному сайті литовського Міністерства оборони.

Головне