Новий пакет допомоги від ЄС: коли Україна розраховує отримати перший транш

Новий пакет допомоги від ЄС: коли Україна розраховує отримати перший транш

Україна сподівається отримати перший транш з нового пакету допомоги Європейського Союзу у розмірі 4,5 мільярда євро вже у березні.

Про це заявила перший віце-прем'єр-міністр України, міністр економіки України Юлія Свириденко у Facebook.

Згідно з її висловленням, фінансування буде проводитися в рамках програми Ukraine Facility, аналогічно до того, як ЄС підтримує своїх власних членів.

"Тепер Європейська рада, Єврокомісія та Європарламент в ході тріалогу мають узгодити фінальні умови програми. Тоді регламент Ukraine Facility буде затверджений Європарламентом під час пленарної сесії, яка відбудеться 26-29 лютого", - йдеться у повідомленні.

Міністрка зауважила, що зазвичай розробка та узгодження подібних програм займає рік чи два. Проте Україні спільно з ЄС вдалося підготувати все в надшвидкому темпі.

"Ми розраховуємо отримати перший платіж обсягом 4,5 млрд євро вже у березні. Наразі Уряд працює над відповідною угодою про перехідне фінансування спільно з європейськими партнерами", - написала вона.

Свириденко підкреслила кілька важливих сигналів:

  • Європейські партнери підтримують Україну, і це не зміниться у наступні роки. Україна наближується до повноцінного членства в Європейському Союзі.
  • Програма створена за аналогією з тим, як ЄС фінансує своїх членів. Наша робота над Планом для Ukraine Facility відбувалася у постійних консультаціях з партнерами, і сама підготовка документа — це навчання, як стати членом ЄС.
  • Фінансова підтримка зробить нашу економіку більш стійкою, а реформи дозволять створити умови для подальшого розвитку бізнесу та залучення інвестицій.

"Коли Європарламент затвердить регламент, ми врахуємо його фінальні умови у Плані. Наші консультації з європейськими партнерами тривають весь час з початку роботи над документом, і ми спільно завершимо його підготовку відповідно до прийнятої програми. Після затвердження в Уряді, документ буде передано для розгляду Європейській Комісії. Фінальне узгодження з боку ЄС дозволить невдовзі запустити програму", - додала голова Мінекономіки.

Як інформував "Ми-Україна" раніше, в російському полоні досі знаходяться 900 азовців.

Головне