Нова Зеландія втратила перший військовий корабель з часів Другої світової

Нова Зеландія втратила перший військовий корабель з часів Другої світової

ВМС Нової Зеландії зазнали першої втрати військового корабля у морі з часів Другої світової війни. Йдеться про спеціалізоване судно HMNZS Manawanui, що зазнало аварії поблизу острова Уполу, Самоа, пише ABC News.

Цей корабель призначений для глибоководних досліджень та дайвінгу,

Інцидент стався приблизно за одну морську милю від берега під час проведення обстеження рифу. Після посадки на мілину судно загорілося та перевернулося. Всі 75 осіб на борту, включаючи сімох науковців та чотирьох іноземних військовослужбовців, були евакуйовані на рятувальних шлюпках та врятовані.

Міністерка оборони Нової Зеландії Джудіт Коллінз назвала подію "дійсно сумним днем для ВМС", але відзначила професіоналізм та мужність екіпажу під час рятувальної операції.

Рятувальникам довелося боротися з сильними течіями та вітрами, які відносили рятувальні плоти до рифів, а високі хвилі ускладнювали евакуацію.

Виконуючий обов'язки прем'єр-міністра Самоа Туала Тевага Іосефо Поніфасіо повідомив про "високу ймовірність" розливу палива з затонулого корабля. Він заявив, що на судні було "багато палива", і зараз проводиться оцінка потенційного впливу на навколишнє середовище.

Причина аварії наразі невідома та буде розслідуватися. Екіпаж та пасажири корабля тимчасово розміщені на Самоа перед поверненням до Нової Зеландії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Привид Тихого океану": підводні роботи виявили легендарний есмінець США часів Другої світової

Як писав "Ми-Україна" раніше, цьогоріч влітку Нова Зеландія повідомила про новий пакет підтримки для України на 9,8 мільйонів доларів.

Головне