Норвегія виділить майже $93 млн на посилення ППО України

Норвегія виділить майже $93 млн на посилення ППО України

Норвегія надасть 1 мільярд крон (92,69 мільйона доларів) для посилення протиповітряної оборони України, заявив прем’єр-міністр Йонас Гар Стере на саміті НАТО.

Про це повідомляє Reuters.

Оголошення про виділення коштів прозвучало через день після того, як Норвегія пообіцяла передати Україні шість винищувачів F-16.

“Українцям потрібна більша протиповітряна оборона, щоб захистити своє населення від російських бомб і ракет”, - заявив Стере.

Прем'єр-міністр додав, що жорстокі атаки минулого тижня підкреслили цю потребу. 

Десятки людей загинули внаслідок ракетного удару по головній дитячій лікарні в Києві та авіаударів по інших містах України в понеділок. Україна звинуватила росію, а правозахисна місія ООН заявила у вівторок про “високу ймовірність” того, що російська ракета влучила в лікарню. У Кремлі свою причетність заперечують”, - йдеться у повідомленні. 

Старе сказав, що цієї осені Норвегія та Німеччина спільно передадуть Україні батарею ЗРК IRIS-T. 

Уряд Норвегії повідомив, що 1 мільярд крон буде спрямований на ініціативу “Негайні дії щодо протиповітряної оборони”, започатковану Німеччиною цього року. 

Загалом Норвегія виділила 4 мільярди крон на підтримку української протиповітряної оборони до 2024 року.

Як писали "Ми-Україна" раніше, Сили оборони України найближчими місяцями отримають 18 самохідних артилерійських установок “Богдана”, що були профінансовані Данією.

Головне