Норвегія оголосила про додаткову допомогу Україні – $1,8 млрд та системи ППО

Норвегія оголосила про додаткову допомогу Україні – $1,8 млрд та системи ППО

Норвегія оголосила про додаткову допомогу Україні. Зокрема, країна виділить 1,8 млрд доларів до кінця цього року та надасть допомогу на початку наступного року.

Про це заявив премʼєр-міністр Норвегії Йонас Гар Стере під час спільної пресконференції з президентом України Володимиром Зеленським в Осло.

За його словами, президент Зеленський та його уряд мають платити зарплатню медсестрам, лікарям, вчителям та іншим працівникам в Україні під час війни, тож Норвегія має можливість допомогти з 1 млрд доларів до кінця 2023 року, який незабаром завершиться.

"Також ми посилюємо нашу фінансову та гуманітарну підтримку на близько 800 млн доларів на цей рік", - пояснив голова уряду країни.

Стере додав, що його країна буде підтримувати Україну і в 2024 році, починаючи вже з перших місяців. Це буде стосуватись і прямої економічної підтримки критичним послугам в Україні, щоб не було жодних затримок у поставках допомоги для населення країни.

Крім того, як додав прем'єр, Норвегія намагається посилити захист критичної інфраструктури України. Зокрема, вона надає засоби протиповітряної оборони та нарощує фінансування оборонної промисловості разом зі своїми європейськими партнерами. Це допоможе виробляти більшенеобхідних боєприпасів для Збройних сил України.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, президент України Володимир Зеленський у середу, 13 грудня, зустрівся з премʼєр-міністром Норвегії Йонасом Гаром Стере в норвезькій столиці Осло. За словами президента, Норвегія є одним із глобальних лідерів у допомозі Україні під час повномасштабного вторгнення рф. 

Головне