Норвегія виділяє майже $140 млн на газ та електроенергію для України

Норвегія виділяє майже $140 млн на газ та електроенергію для України

Норвегія виділяє майже 1,5 млрд крон (140 млн доларів) на газ та електроенергію для України. Про це повідомила пресслужба Міністерства енергетики в Telegram-каналі.

Як зазначається, делегація Королівства Норвегія на чолі з прем’єр-міністром Йонасом Гаром Стере та міністр енергетики Герман Галущенко відвідали один з енергетичних об’єктів країни. він неодноразово зазнавав російських атак. Делегація побачила ушкодження та роботи, які ведуться для його відновлення. 

Глава українського Міненерго подякував норвезькому народу за допомогу, яка надійшла для українського енергосектору. Це понад 250 тонн устаткування для проведення відновлювальних робіт. 

Водночас прем’єр Йонас Гар Стере заявив, що Уряд Норвегії виділяє 1,5 млрд норвезьких крон для забезпечення імпорту газу та електроенергії в Україну. Гроші надійдуть через Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР). 

Їх направлять на ремонт і технічне обслуговування критичної електроенергетичної інфраструктури, аварійне електропостачання. Йдеться про райони, які постраждали від бойових дій. Також гроші підуть на закупівлю газу для аварійного зберігання.

Крім того, урядовці обговорили подальші напрямки співпраці країн у галузі енергетики. Зокрема,  Україна зацікавлена у норвезькому досвіді розвитку гідрогенерації й експертизі норвезьких фахівців щодо ситуації на Каховській ГЕС. 

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, прем’єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стьоре підтвердив, що його країна передає Україні західні винищувачі F-16 та системи протиповітряної оборони IRIS-T. За його словами, Норвегія продовжить підтримувати Україну у відбудові енергетичної інфраструктури та продовжить допомагати Україні з газом для наступної зими. Крім того, вона передасть певну кількість наборів для розмінування.

Головне