Норвегія не може наростити виробництво боєприпасів для України: винен Tik-Tok

Норвегія не може наростити виробництво боєприпасів для України: винен Tik-Tok

Один з найбільших в Європі виробників снарядів - норвезька Nammo - нині не має змоги наростити виробництво боєприпасів для України на своєму найбільшому заводі. На заваді став дата-центр компанії Tik-Tok, який “монополізував електроенергію в регіоні”, пише The Guardian.

Керівництво Nammo, співвласником якого є держава, пояснило, що через брак електроенергії в регіоні виробниці потужності наразі неможливо розширити.

"Ми стурбовані, тому що бачимо, що нашому майбутньому зростанню заважає зберігання відео з котиками", - заявив Мортен Брандтцег.

Він наголосив на тому, що наразі попит на артснаряди у 15 разів перевищує середні показники минулих років. За його словами, Європі необхідно інвестувати щонайменше 2 млрд євро в будівництво нових заводів та розширення діючих, щоб мати змогу покривати потреби України у війні проти росії.

Норвезький місцевий постачальник електроенергії Elvia підтвердив дані про брак надлишкових обсягів електрики. Для того, щоб вони з'явились, потрібно зачекати.

The Guardian пише, що провідні світові техногіганти залежать від потужних дата-центрів, в яких зберігають величезні обсяги даних. Так центри споживають дуже багато електроенергії, вона потрібна для живлення на охолодження серверів.

Нагадаємо, днями польський державний виробник боєприпасів Dezamet запланував у кілька разів збільшити виробничі потужності. Виробництво боєприпасів для України буде нарощено у межах оголошеного Євросоюзом плану щодо забезпечення української сторони.

Як писав "Ми-Україна" раніше, у частині Одеси та Одеської області 27 березня вимкнули електроенергію. Причиною цьому стало аварійне відключення на високовольтній лінії.

Головне