Нобелівську премію з фізики отримали за метод машинного навчання за допомогою нейромереж

Нобелівську премію з фізики отримали за метод машинного навчання за допомогою нейромереж

Нобелівський комітет оголосив лауреатів премії з фізики 2024 року. Нагороду отримали Джон Хопфілд та Джеффрі Хінтон за фундаментальні відкриття у сфері машинного навчання та штучних нейронних мереж. Про це повідомили у Нобелівському комітеті.

Вчені використали інструменти фізики для розробки методів, які стали основою сучасного потужного машинного навчання. Джон Хопфілд створив асоціативну пам'ять, здатну зберігати та реконструювати зображення та інші типи патернів у даних. 

"Робота лауреатів вже принесла величезну користь. У фізиці ми використовуємо штучні нейронні мережі в широкому спектрі областей, таких як розробка нових матеріалів зі специфічними властивостями", - підкреслила Еллен Мунс, голова Нобелівського комітету з фізики.

Відкриття Хопфілда та Хінтона заклали фундамент для розвитку сучасних технологій штучного інтелекту, які знаходять застосування не лише у фізиці, але й у багатьох інших галузях науки та техніки.

Нагадаємо, лауреатами першої Нобелівської премії цього року стали американські вчені Віктор Амброс та Гері Равкан. Їх відзначили за досягнення у медичній галузі, а саме за відкриття мікроРНК та її ролі у регуляції генів. 

Як писали "Ми-Україна" раніше, у жовтні 2024 року світ дізнається імена нових лауреатів Нобелівської премії, однієї з найпрестижніших і найповажніших міжнародних нагород, яку вручають щорічно в різних галузях науки, літератури та світу. Оголошення переможців триватиме з 7 по 14 жовтня.

Головне