Нобелівську премію миру отримав японський рух людей, які пережили бомбардування Хіросіми і Нагасакі

Нобелівську премію миру отримав японський рух людей, які пережили бомбардування Хіросіми і Нагасакі

Нобелівський комітет оголосив лауреата премії миру 2024 року - японську організацію Nihon Hidankyo, яка об'єднує людей, що пережили атомні бомбардування Хіросіми та Нагасакі у 1945 році.

Премію присуджено за багаторічні зусилля у боротьбі за світ без ядерної зброї та збереження свідчень очевидців трагедії. Члени організації, відомі як "хібакуша", присвятили своє життя поширенню інформації про катастрофічні наслідки застосування ядерної зброї.

За 80 років після трагічних подій у Японії сформувалося "ядерне табу" - міжнародна норма, що визначає використання атомної зброї морально неприйнятним. Однак сьогодні це табу опинилося під загрозою.

Нобелівський комітет підкреслює, що сучасна ядерна зброя має значно більшу руйнівну силу, здатну знищити мільйони життів та спричинити незворотні кліматичні зміни. У разі ядерної війни під загрозою опиниться все людство.

Присудження премії миру організації Nihon Hidankyo підкреслює важливість збереження пам'яті про трагедію Хіросіми та Нагасакі та необхідність запобігання використанню ядерної зброї в майбутньому.

Нагадаємо, нобелівську премію з хімії 2024 року отримали троє науковців за два окремі винаходи. Девіду Бейкеру присудили премію за розробку обчислювального дизайну білків, а Деміс Хассабіс і Джон Джампер були нагороджені за створення методу для передбачення структури білків.

Як писали "Ми-Україна" раніше, нобелівський комітет оголосив лауреатів премії з фізики 2024 року. Нагороду отримали Джон Хопфілд та Джеффрі Хінтон за фундаментальні відкриття у сфері машинного навчання та штучних нейронних мереж. Про це повідомили у Нобелівському комітеті.

Головне