Нижня палата Конгресу США підтримала заборону на імпорт російського урану

Нижня палата Конгресу США підтримала заборону на імпорт російського урану

Нижня палата Конгресу США напередодні, 11 грудня, проголосувала проєкт закону, яким передбачено запровадження заборони на імпорт в країну російського низькозбагаченого урану, що використовується в ядерному паливі.

Як пише The Hill, обмеження набуде чинності через 90 діб після його схвалення і діятиме до 2040 року.

Введення відповідної заборони підтримали представники обох партій - Демократичної та Республіканської. Водночас для того, щоб законопроєкт став законом потрібно ще схвалення другої палати Конгресу та президента країни Джо Байдена. 

Між тим, у разі набуття законом чинності, його дію можна буде зупинити достроково - якщо у США не виявиться "інших життєздатних джерел урану" для підтримання функціонування енергоблоків АЕС

Дані Управління енергетичної інформації за 2022 рік свідчать про те, що з загального обсягу імпортованого торік урану 12% - припадає на рф.

Нагадаємо, Україна стала першою країною, яка змогла стати конкурентом рф на ринку ядерного палива. В "Енергоатомі" заявили, що запровадження санкції проти атомної енергетики рф стали можливими лише після того, як наша країна позбавила ворога монополії на паливо для АЕС на європейському ринку. 

Як писав "Ми-Україна" раніше, цьогоріч восени Україна вперше здійснила завантаження ядерного палива Westinghouse у реактор ВВЕР-440 Рівненської АЕС. Паливо американського виробництва працює в активній зоні реактора з російським, з подальшим його повним заміщенням.

 

Головне