Німеччина таємно навчає українців на IRIS-T: як це відбувається

Німеччина таємно навчає українців на IRIS-T: як це відбувається

В той час, коли США та інші західні партнери не приховують, як та де вчать українських воїнів опановувати ЗРК Patriot, бойові танки Leopard 2 та іншу техніку, навчання бійців ЗСУ на IRIS-T у ФРН відбуваються без зайвого розголосу.

Журналістам Reuters вдалось потрапити на засекречений полігон у віддаленому лісі у ФРН, де тренуються 40 українців. Вони проходять прискорений навчальний курс на одній з найбільш передових систем протиповітряної оборони на Заході. 

"Наше головне завдання - навчитися якнайшвидше, щоб ми могли повернутися і продовжувати боротися", - сказав виданню 45-річний Михайло, який прослужив в ЗСУ 27 років. 

Поки що єдина німецька система ППО IRIS-T в Україні вже стигла продемонструвати приголомшливу результативність. У військовому командуванні після низки масованих ракетних атак по Україні неодноразово говорили про її 100%-ву ефективність .

"Кілька днів тому командувач нашими ВПС сказав, що IRIS-T вразив 51 мету з 51, це 100-відсоткова квота для ударних дронів типу Shahed та крилатих ракет", - сказав 36-річний боєць Анатолій. 

Він додав, що Україна потребує щонайменше 12 таких систем для відбиття ворожих атак. 

Нагадаємо в цілому ФРН пообіцяла Україні чотири системи IRIS-T. З них одна - вже у нас, друга - прибуде протягом кількох наступних тижнів, решта - дещо пізніше.

Видання зазначає, що німецьке військове командування неодноразово влаштовувало масштабні медіазаходи, на яких показувало як бійці ЗСУ навчаються на бойових танках. З IRIS-T ситуація інакша. 

“Росіяни вважають, що IRIS-T змінить правила гри. Це сучасна система, коли вони вже давно знають про потенціал танків Leopard”, — пояснив офіцер ВПС ФРН.

Журналісти також запитали українських захисників про те, як їм живеться у Німеччині і що вони відчувають після року війни в Україні. 

“Незвичайно бачити та чути літаки в небі. В Україні повітряний простір закритий — якщо туди щось летить, це може бути небезпечним. Фізично тут дуже комфортно. Морально ми не можемо насолоджуватися ситуацією, тому що наша родина та товариші перебувають в Україні і деякі з них загинули”, - сказав Дмитро.

“Найприємніше - це можливість спати по вісім годин поспіль. Але ми тут не як туристи, це відрядження. Відпочиватимемо ми після війни - коли буде мир, але не зараз”, - додав Михайло.

Як писав "Ми-Україна" раніше, Німеччина звернулась до Швейцарії з офіційним проханням відпродати їй назад частину своїх бойових танків Leopard 2.

Головне