Німеччина відкрила військово-морський штаб НАТО для протидії загрозам росії в Балтійському морі

Німеччина відкрила військово-морський штаб НАТО для протидії загрозам росії в Балтійському морі

Німеччина відкрила новий військово-морський штаб для керування операціями НАТО в Балтійському морі на тлі зростання напруженості з росією.

Про це повідомляє Reuters.

Як відомо, багатонаціональний військово-морський штаб розміщений у місті Росток.

"Наше повідомлення нашим партнерам і тим, хто загрожує нашому миру, просте: Німеччина твердо дотримується своїх зобов'язань", - заявив міністр оборони Борис Пісторіус.

За його словами,  штаб відіграватиме ключову роль у підготовці звітів про військову ситуацію та реагуванні на виклики регіональної безпеки, зокрема у захисті інтересів держав-членів НАТО від можливих агресивних дій росії.

Значення Балтійського моря для НАТО суттєво зросло, зокрема через близькість російського флоту, що базується поблизу Калінінграда. 

Відкриття морських шляхів у цьому регіоні стало пріоритетом для Альянсу, особливо після приєднання до нього Фінляндії та Швеції.

Зазначається, що новий штаб складається з близько 120 німецьких співробітників і до 60 міжнародних представників у мирний час. Його очолюватиме німецький адмірал за підтримки польського заступника та шведського начальника штабу. 

11 країн, включаючи Данію, Естонію, Фінляндію, Францію, Великобританію, Італію, Латвію, Литву, Нідерланди, Польщу та Швецію, надали своїх фахівців для участі в роботі штабу.

Як писав "Ми-Україна" раніше, на засіданні міністрів оборони країн "Великої сімки" (G7) 19 жовтня Україна зробила крок у зміцненні своєї безпеки. Міністр оборони України Рустем Умєров повідомив про підписання ключової угоди з Німеччиною та іншими європейськими партнерами щодо термінового посилення системи протиповітряної оборони країни.

Головне