Німеччина призупинила постачання зброї Ізраїлю, - ЗМІ

Німеччина призупинила постачання зброї Ізраїлю, - ЗМІ

Німеччина заблокувала продаж нових партій зброї Ізраїлю, побоюючись що її можуть використовувати проти цивільного населення.

Про це повідомляє Politico.

Рішення про експорт озброєнь у Німеччині ухвалює Федеральна рада безпеки, що складається з високопосадовців уряду. За ніформацією ЗМІ, представники партії "зелених", віцеканцлер Роберт Габек і міністерка закордонних справ Анналена Бербок, вимагають від Ізраїлю гарантій, що німецька зброя не буде використовуватися проти цивільного населення. Ці вимоги обґрунтовуються не лише моральними міркуваннями, але й юридичними нормами Німеччини, які зобов'язують уряд контролювати, щоб зброя не загрожувала цивільним.

Незважаючи на офіційне заперечення ембарго, постачання зброї до Ізраїлю цього року значно скоротилося. За даними видання, з січня по серпень Німеччина погодила експорт на 14,5 мільйона євро, з яких лише 2% становить летальне озброєння.

Водночас 10 жовтня канцлер Німеччини Олаф Шольц, відреагувавши на критику опозиції, заявляв, що Берлін продовжить надання зброї Ізраїлю.

"Ми постачали й будемо постачати зброю. Ми ухвалили рішення в уряді, які також забезпечать подальші постачання в найближчому майбутньому", — заявив він.

Нагадаємо, війська Ізраїлю у понеділок, 14 жовтня, посилили тиск на табір біженців Джабалія на півночі Гази, наказавши людям евакуюватися. Військові оточили табір та направили танки до Бейт-Лахії та Бейт-Хануна для боротьби з бойовиками ХАМАС.

Як повідомляв "Ми-Україна" раніше, миротворчі сили ООН заявили, що ізраїльські танки "Меркава", 14 жовтня, прорвали основні ворота бази на півдні Лівану та силоміць зайшли на її територію. Після того, як танки відійшли, поруч вибухнули снаряди, які спричинили дим. Він поширився по всій базі, що призвело до отруєння частини персоналу ООН.

Головне