Нігер приєднується до Малі у розриві відносин з Україною

Нігер приєднується до Малі у розриві відносин з Україною

Військова хунта Нігеру оголосила про розрив дипломатичних відносин з Україною. Оголошення було зроблено у вівторок, 6 серпня, пише Reuters.

Причиною стали заяви українських офіційних осіб, які, на думку Нігеру, продемонстрували підтримку збройних угруповань, що брали участь у бойових діях у сусідньому Малі.

Рішення Нігеру послідувало за аналогічним кроком Малі, яке 4 серпня також розірвало відносини з Києвом. Приводом стали коментарі української військової розвідки щодо сутичок на півночі Малі, де повстанці-туареги заявили про ліквідацію щонайменше 84 найманців "Вагнера" та 47 малійських військових.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У МЗС відреагували на рішення Малі розірвати дипвідносини з Києвом

"Нігер вирішив виявити солідарність з урядом і народом Малі, негайно розірвавши відносини з Україною", - заявив під час телевізійного звернення речник уряду Нігеру Абдурахман Амаду.

Міністерство закордонних справ України поки не прокоментувало ситуацію. 

Скандал розгорівся після заяв Головного управління розвідки Міноборони, в яких вказувалось, щ малійські повстанці отримали "необхідну" інформацію для проведення атаки. 

Як писав "Ми-Україна" раніше, голова МЗС України Дмитро Кулеба проводить турне африканськими країнами. 5 серпня міністр відвідав Малаві, де провів переговори з президентом Лазарусом Чакверою. Він висловив вдячність за тверду позицію Малаві щодо російської агресії та підтримку комюніке Саміту миру. 6 серпня Кулеба проводив перемовини з з замбійським колегою Муламбо Хаїмбе.

Головне