Нідерланди передадуть Україні менше винищувачів, ніж обіцяли

Нідерланди передадуть Україні менше винищувачів, ніж обіцяли

Нідерланди передадуть Україні менше західних винищувачів F-16, ніж обіцяли. Кілька з них використовуватимуть для навчання українських пілотів.

Про це заявила міністерка оборони Нідерландів Кайса Оллонґрен в інтерв'ю Європейській правді. Вона наголосила, що її країна передасть Києву усі свої F-16.

“Ми переходимо з F-16 на новіші F-35, але в певний момент, через війну в Україні, ми вирішили, що не будемо продавати старі F-16, а лишимо їх доступними і тепер передамо Україні – усі, за винятком кількох літаків, які будуть використовуватися для підготовки українських пілотів”, – пояснила вона.

Міністерка зазначила, що загалом у них є 42 літаки, але частина з них піде на навчання, а решта – в ЗСУ. Вона пояснила, що навчання пілотів ніколи не закінчується і виділені для цього літаки завжди будуть потрібні – “увесь часи, доки ви використовуєте F-16”.

“Ми самі робили це протягом 40 років. Ми не зможете підготувати одну партію пілотів і припинити це. Має бути безперервний процес”, – заявила Оллонґрен.

За її словами, Нідерланди довго використовували ці F-16, але завжди оновлювали їх для себе та завжди проводили необхідну модернізацію.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, Нідерланди і Данія разом передадуть Україні винищувачі F-16 після закінчення навчань пілотів та інженерів. Президент України Володимир Зеленський разом з Марком Рютте домовились про кількість F-16, які будуть надані Україні – після тренування наших пілотів та інженерів. Йдеться про 42 літаки.

Головне