Незаконно засуджених в рф кримських татар піддають тортурам у Тульській колонії, - Лубінець

Незаконно засуджених в рф кримських татар піддають тортурам у Тульській колонії, - Лубінець

Офіс омбудсмана закликав росію термінового припинити катувати українських громадян, незаконно ув'язнених у рф. Звернення з'явилось після появи повідомлень про жорстоке поводження з двома кримськими татарами - Сервером Зекір'яєвим та Рустемом Османовим

Як розповів Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець, обох чоловіків утримують у виправній колонії №1 Тульської області.

Сервер Зекір'яєв, засуджений до 13 років позбавлення волі, змушений перебувати в нелюдських умовах. За інформацією правозахисників, він постійно піддається впливу токсичних випарів з каналізаційної системи, що призвело до серйозного погіршення його здоров'я.

"Через постійну задуху та агресивне запалення шийних лімфовузлів він знаходиться на межі нервового і фізичного виснаження, не маючи змоги спати до чотирьох діб поспіль", - вказано у повідомленні.

Не менш драматичною є ситуація Рустема Османова, який відбуває 6-річний термін. З моменту прибуття до колонії він став об'єктом систематичних погроз та фізичного насильства.

"Адміністрація колонії навмисно створює для нього нестерпні умови утримання. Співробітники адміністрації та підконтрольні їм ув'язнені здійснюють постійні погрози, фізичне насильство та приниження через його українське громадянство," - розповів омбудсман.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Від тупої травми до множинних переломів: оприлюднено результати судмедекспертизи азовця Іщенка

Як писав "Ми-Україна" раніше, Україна знає про десятки випадків, коли українські військові помирали від тортур у російському полоні.

Головне