Несподівано: Вучич не проти, щоб сербська зброя опинилась в Україні

Несподівано: Вучич не проти, щоб сербська зброя опинилась в Україні

Сербський лідер Александр Вучич заявив, що не проти того, щоб його країна продавала боєприпаси посередникам, які далі вже передають їх українській стороні. Про це він розповів в інтерв'ю виданню FT.

Він додав, що йому відомо про те, що сербські боєприпаси потрапляють в Україну і знає, як це відбувається. Однак зупиняти цього він не збирається.

"Чи можливо, що це відбувається? Я не сумніваюся, що це може статися. Яка альтернатива для нас? Не виробляти? Не продавати", — сказав Вучич.

Журналісти поцікавились, чи не стала раптом така зміна політики країни, яка упродовж тривалого часу була вірним союзником рф, кроком для схилення на свій бік Заходу. Зокрема йдеться про те, що США, Європейський Союз та НАТО стали на сторону Сербії у нещодавніх заворушеннях у Косово. Вучич розпливчасто відповів, що його країна завжди прагне діяти "нейтрально".

Сербський президент наголосив, що не збирається допомагати росії у її війні проти України.

"Ми приєдналися до всіх резолюцій ООН (які засуджують повномасштабне вторгнення рф в Україну - ред.). Ми приєднуємось до заборони реекспорту, наприклад, (технологій) подвійного використання в безпілотниках . . . Ми не будемо центром для реекспорту чогось до рф", - наголосив він.

Лідер Сербії також розповів, що в минулому кожні три місяці зідзвонювався зі своїм російським колегою Володимиром Путіним. Проте останній рік не підтримує контактів з Кремлем, чого раніше не було.

Британське видавництво Janes, що спеціалізується на військовій тематиці, дійшло висновку, що ЄС став більш поблажливим до Сербії на тлі тісних зв'язків країни з росією та потенціалу порушити безпекову ситуацію в регіоні.

"Враховуючи ризик військової ескалації на півночі Косово, західні уряди не хочуть ризикувати новим конфліктом у Європі", – заявили аналітики.

Як писав "Ми-Україна" раніше, проблеми у Вучича є також і всередині Сербії. В країні пройшло вже п'ять масштабних акцій протесту після двох масових стрілянин.

Головне