Несанкціоноване втручання в систему "Оберіг": співробітнику ТЦК повідомлено про підозру

Несанкціоноване втручання в систему

Оператору відділення офіцерів запасу та кадрів одного з РТЦК та СП міста Одеси повідомили про підозру у несанкціонованому втручанні в роботу інформаційних систем.

Про це повідомляє пресслужба Офісу Генерального прокурора.

За даними слідства, з березня 2023 року по березень 2024 року старший солдат, маючи доступ до автоматизованої системи "Оберіг", у відповідному розділі підозрюваний вносив інформацію про взяття чоловіків на облік та до вже існуючих облікових записів додавав хибну інформацію про нібито проходження ними комісії з висновком про "непридатність з виключенням з військового обліку". У подальшому цю інформацію він вносив до військово-облікових документів.

Солдату повідомлено про підозру за фактом несанкціонованого втручання в роботу інформаційно-комунікаційних систем (ч. 5 ст. 361 КК України).

Наразі до суду направлено клопотання щодо обрання підозрюваному запобіжного заходу. Досудове розслідування та оперативний супровід здійснює ТУ ДБР, розташоване у м. Миколаєві.

Нагадаємо, система "Оберіг" — це автоматизована інформаційно-телекомунікаційна система, призначена для ведення військового обліку та контролю за військовозобов'язаними громадянами. Вона забезпечує централізоване зберігання та обробку даних про осіб, які підлягають мобілізації, а також відображає інформацію про їхнє проходження військово-лікарської комісії та придатність до військової служби.

Як повідомляв "Ми-Україна" раніше, працівники ДБР та Нацполіції повідомили про підозру так званому "першому заступнику генпрокурора лнр", який у січні 2023 року незаконно притягнув до відповідальності двох військовополонених нацгвардійців.

Головне