Не основний інструмент: в Мінекономіки пояснили, за яких умов Україна відмовиться від звернення до СОТ

Не основний інструмент: в Мінекономіки пояснили, за яких умов Україна відмовиться від звернення до СОТ

Україна може відмовитися від звернення до СОТ через обмеження деяких країн Європи щодо української агропродукції, якщо ці держави дозволять запровадити режим контролю за експортом. Про це заявив заступник міністра економіки України, торговий представник України Тарас Качка в ефірі національного телемарафону "Єдині новини".

"Для нас принциповий момент - досягти порозуміння з Польщею та іншими чотирма країнами-сусідами щодо імпорту ними української агропродукції. Адже 15 вересня Європейська комісія зняла заборону на український експорт, замінивши його механізмом контролю", - зазначив Качка.

Також він додав, що після рішення ЄК діє механізм спільної верифікації та погодження постачання чотирьох видів української с/г продуктів до п'яти країн ЄС. 

"Це дуже складний механізм торгівлі, тому ми не прогнозуємо значного зростання обсягів українського експорту. Для нас він важливий тому, що ми хочемо показати, який насправді існує попит, хто насправді купує українську продукцію і поступово залучати уряди цих країн ЄС в оцінку цих постачань. Адже згодом буде зрозуміло, що заборона не потрібна і можна поступово повертатися до нормалізації торгівлі", - наголосив представник Мінекономіки.

Разом з тим він нагадав, що співпрацювати з Україною погодилися Болгарія і Румунія. А от Польща, Словаччина та Угорщина не скасували заборони на імпорт українського збіжжя.

"Зараз ми працюємо з цими державами та з Європейською комісією над досягненням компромісу. І я сподіваюсь, що цього тижня у нас будуть гарні новини з приводу того, що ми погодили механізм взаємодії, який влаштує всіх і дозволить уникнути формальних заборон в нашій двосторонній торгівлі. Тому позов до СОТ - це не основний інструмент вирішення проблеми, а лише наша реакція на введення національних заборон. В ідеалі ми хочемо уникнути довгої судової тяганини в рамках Світової організації торгівлі. Наш пріоритет – досягти порозуміння з нашими сусідами шляхом переговорів", - наголосив Тарас Качка.

Як повідомляли "Ми-Україна", Єврокомісія вирішила не продовжувати після 15 вересня обмеження на імпорт української сільськогосподарської продукції.

Головне