Не могли розгадати кілька століть: вчені з’ясували справжнє походження Христофора Колумба

Не могли розгадати кілька століть: вчені з’ясували справжнє походження Христофора Колумба

Відомий дослідник Христофор Колумб міг бути іспанцем та євреєм. Про це свідчать останні дослідження, пише BBC.

Іспанські спеціалісти провели генетичні дослідження, які повинні були встановити, ким насправді був Христофор Колумб. Вченим вдалося зʼясувати, що дослідник, чия експедиція через Атлантику у 1492 році змінила хід світової історії, ймовірно, народився у Західній Європі, можливо, в місті Валенсія.

Також фахівці схиляються до думки, що Колумб міг приховувати свою єврейську приналежність і навіть прийняв католицизм, щоб уникнути релігійних переслідувань.

Нові дослідження суперечать традиційній теорії, згідно з якою дослідник був італійцем із Генуї.

Фахівці роками сперечаються щодо походження дослідника. Існує приблизно 25 суперечливих теорій щодо місця його народження, зокрема, це Польща, Велика Британія, Греція, Португалія, Угорщина та Скандинавія.

Нові дані щодо походження Колумба ґрунтуються на більш ніж двох десятиліттях досліджень. Воно почалося у 2003 році, коли з Севільського собору викопали нібито останки Колумба. Він помер у іспанському місті Вальядолід у 1506 році. Через певний час його рештки перепоховали у Севільї. Дослідники взяли зразки ДНК з гробниці та кісток сина Колумба Ернандо та брата Дієго. Вони порівняли генетичну інформацію з даними родичів дослідника та вирішили, що він міг жити у Іспанії, ймовірно, у Валенсії, і був євреєм.

Як повідомляли "Ми-Україна", наукові дослідження свідчать, що наявність собаки в домі може мати позитивний вплив на фізичне та психічне здоров'я людини.

Головне