НБУ знову знизив облікову ставку та покращив прогноз інфляції на цей рік

НБУ знову знизив облікову ставку та покращив прогноз інфляції на цей рік

Нацбанк оголосив про чергове зниження облікової ставки - від 27 жовтня вона становитиме 16%. Таким чином регулятор зрівняв її зі ставкою, що діє для депозитних сертифікатів овернайт.

Водночас відсоткові ставки за операціями НБУ з банками залишаться незмінними. Це дасть змогу українцям захистити свої накопичення від інфляції за умови їх зберігання у гривні та облігаціях внутрішньої державної позики (ОВДП). Завдяки цьому кроку тиск на валютному ринку та на ціни скоротиться і, відповідно, в країні забезпечуватиметься помірна інфляція та курсова стійкість. 

"Зміна облікової ставки відбувається у межах модернізації операційного дизайну монетарної політики – переходу до системи "нижньої межі", - зазначив регулятор. 

Цей крок дасть змогу Нацбанку утримувати міжбанківські ставки у гривні близько до облікової ставки. Це, своєю чергою, збільшить здатність регулятора здійснювати вплив на економічних агентів, а також на мотиви їхньої поведінки.

За прогнозом НБУ, інфляція на кінець поточного року становитиме 5,8%, тоді як у попередньому прогнозі йшлося про 10,6%. Ключовий чинник, що спонукав на поліпшення прогнозу - високі врожаї, що впливатимуть на динаміку продовольчих цін. На наступний рік НБУ очікує інфляцію на рівні 9,8% (було 8,5%), у 2025 році - 6%.

Облікова ставка – це орієнтовна вартість грошей, як ресурсу, відсоток, до якого прив'язані вартість депозитних сертифікатів НБУ та рефінансування банків. Також, наслідуючи ставку, переглядають прибутковість облігацій внутрішньої державної позики: держава віддає більше грошей за можливість позичати через цей фінансовий інструмент.

Як відомо, на історично низькому рівні облікова ставка в Україні була в червні 2020 року  – 6%. Перед повномасштабним вторгненням, у січні 2022 року регулятор підняв її до 10%, а вже після нього - одразу до 25% річних. Цьогоріч у липні її знизили до 22%, у вересні -  до 20%.

Нагадаємо, 18 жовтня ВРУ ухвалила у першому читанні проєкт бюджету-2024. Попереду місяць на роботу із поправками до нього, і до кінця листопада країна має отримати кошторис на наступний рік. Які поправки можуть бути внесені "Ми-Україна" розбирався тут.

 

Головне