НБУ випустив нову пам'ятну монету на честь Дня української писемності та мови (фото)

НБУ випустив нову пам'ятну монету на честь Дня української писемності та мови (фото)

Національний банк України у День української писемності та мови презентував та ввів у обіг нову срібну пам’ятну монету "Українська мова". Про це повідомили у пресслужбі НБУ.

"Ми - українці, наша мова - українська! Мова - це частина нашого генетичного коду. У ній надбання поколінь, сучасність та послання для українців, які житимуть після нас. Нація живе, доки вона об’єднана мовою. Поки жива мова в устах народу, доти живий і сам народ. Срібна пам’ятна монета, яку ми вводимо сьогодні в обіг, відображає унікальність та феноменальність української мови, - зазначив заступник голови НБУ Олексій Шабан.

Нова пам’ятна монета виготовлена зі срібла та має номінал 10 гривень. Всього буде виготовлено до 5 тисяч таких монет. Вони є продовженням серії "Духовні скарби України".

photo_2023-10-27 18.31.24.jpeg (71 KB)

Над дизайном пам'ятної монети "Українська мова" працювали художники Володимир Таран, Олександр Харук та Сергій Харук. На її аверсі розміщено стилізовану літеру "Ї" із соловейком, який є символом мелодійності та співучості української мови, а у центрі літери - малий Державний Герб України. На реверсі монети - стилізована композиція, що складається з літер української абетки, зокрема в композиції локальною позолотою виділені літери Ґ, Ї, Є, І, що вирізняють українську мову. Серед фактурних літер композиції літери У, К, Р, А, Ї, Н, И, що в поєднанні зі словами НАША МОВА утворюють вислів "наша мова України". 

photo_2023-10-27 18.31.28.jpeg (262 KB)

photo_2023-10-27 18.31.26.jpeg (214 KB)

 

Де купити нову пам’ятну монету "Українська мова"

 

Придбати нову монету можна від сьогодні у інтернет-магазині нумізматичної продукції НБУ. Загалом через інтернет-магазин буде реалізовано 2,5 тисячі монет. Також цю срібну монету з листопада будуть продавати  банки-дистриб’ютори: "УКРГАЗБАНК", "РАДАБАНК", "ТАСКОМБАНК", "ПриватБанк").

Раніше "Ми-Україна" писали, що в Україні у обігу перебуває 2,7 млрд банкнот на загальну суму 721,3 млрд грн, а також 14,4 млрд монет (без пам'ятних та інвестиційних) на суму 6,4 млрд грн.

Головне