Названо топ найнебезпечніших людей в інтернеті 2023 року: у списку Маск та Трамп 

Названо топ найнебезпечніших людей в інтернеті 2023 року: у списку Маск та Трамп 

Американський щомісячний журнал The Wired оприлюднив черговий щорічний перелік найнебезпечніших людей в інтернеті. До нього, окрім банд, що займаються здирництвом та хакерів, увійшли мільярдер Ілон Маск, екслідер США Дональд Трамп та угруповання ХАМАС.

Видання не ранжує їх по рівню небезпечності та наводить у довільному порядку. 

Ілон Маск. Засновника Tesla та SpaceX, якого ще не так давно вважали "блискучим технологом з періодичними трольськими нахилами", внесли до списку за його примхи в ході реформування соцмережі Twitter, зокрема відновлення у ній акаунтів відомих у світі прибічників теорії змови, а також завдяки публікації гучних антисемітських заяв. Останні спричинили суттєвих відтік рекламодавців в соцмережі, втім Маск жорстко і відкрито "послав" їх за це рішення. До того ж, цьогоріч одіозний мільярдер привернув до себе увагу Комісії з цінних паперів і бірж (SEC) США словами про загибель мавп в експериментах з Neuralink. Ще один фактор, на який вказали укладачі рейтингу, проблем з автопілотом в електрокарах Tesla. 

Cl0p. Ця хакерська група потрапила по цьогорічного переліку за те, що саме вона стала "лідером" за обсягами збитків, які принесла своїм жертвам упродовж поточного року. Лише від травня 2023 року угруповання здійснило атаки на понад 2000 організацій, внаслідок їх дій постраждало більш як 62 млн людей, однак вони і досі залишаються на свободі. 

Alphv (або ще Black Cat). Група хакерів, яка, як і попередня, займається крадіжкою та шифруванням даних, за рік скомпрометувала щонайменше 1000 організацій і заробила завдяки цьому більш як $300 млн. 

ХАМАС. Напад бойовиків угруповання на Ізраїль 7 жовтня приголомшив технологічний світ, оскільки підняв питання про цифрові технології, які дали змогу терористам зібрати задля реалізації задуманого мільйони доларів у криптовалюті та поширення в мережі пропаганди і відеороликів про своє насильство. 

Дональд Трамп. Колишній президент лише торік випав з переліку видання, починаючи з 2015 року. Цьогоріч він повернувся на тлі прийдешніх виборів у США. Трамп активізував свою діяльність у власній соцмережі, "почавши тривожні атаки на своїх передбачуваних ворогів". Видання зазначає, що не обов'язково не знайде позитивного відгуку у людей і таким чином "може допомогти розпочати нове президентство, подібне до того, яке вивело США з Паризької угоди про зміну клімату, запровадило "мусульманську заборону" та прикордонну політику поділу сімей, зруйнувало захист від пандемії та заперечувало серйозність Covid-19 від якого загинули сотні тисяч американців". 

Також до списку укладачі внесли Армію оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ), звільненого гендиректора OpenAI Сема Альтмана, хакерські угруповання Sandworm, Predatory Sparrowта Volt Typhoon.

Нагадаємо, раніше цього місяця найбільша у світі приватна розвідувально-аналітична компанія Recorded Future заявила про виділення Україні понад 23 мільйонів доларів на кібербезпеку.

Як писав "Ми-Україна" раніше, у жовтні Ілон Маск закликав "відновити нормальні відносини" з росією.

 

Головне