Навіщо Україні залучати мігрантів з інших країн, якщо у нас мільйони українців перебувають за кордоном, - Кущ

Навіщо Україні залучати мігрантів з інших країн, якщо у нас мільйони українців перебувають за кордоном, - Кущ

Повернення українських біженців додому є критично важливим для післявоєнного відновлення та зростання економіки країни. На цьому під час пресконференції "Повернення українців: як інтегрувати біженців та працювати з новою діаспорою" наголосив економіст, фінансовий аналітик та експерт Аналітичного центру "Об’єднана Україна" Олексій Кущ.

За його словами, повернення співвітчизників з-за кордону є ключовим фактором у подоланні демографічної кризи, яка загрожує Україні після війни.

"Демографічний профіль України після війни може складати близько 25 мільйонів осіб, з яких 10 мільйонів це будуть пенсіонери, приблизно 5 мільйонів діти, декілька мільйонів люди з інвалідністю та ветерани, тобто люди, які потребують соціальної допомоги. І економічно активне населення можна буде цінити лише у 7-8 мільйонів. Тобто це фактично означає, що на одного працюючого буде величезне навантаження, вигляді декількох людей", - зазначив він.

В таких умовах, за його словами, економіках не зможе зростати і для економічного зростання Україні потрібно буде відновлювати трудові ресурси - людський капітал.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Повернути біженців в Україну: економіст назвав фінансові стимули для їх заохочення

Експерт скептично ставиться до ідеї залучення мігрантів з інших країн, вважаючи її дискусійною та потенційно ризикованою. 

"Велика кількість мігрантів – це певні соціально-економічні ризики, тому що вони не будуть швидко адаптуватись в Україні. Навіщо Україні залучати мігрантів з інших країн, якщо у нас мільйони українців перебувають за кордоном, вони можуть повернутися на Батьківщину", - аргументує він свою позицію.

Натомість Кущ пропонує розробити програму репатріації, посилаючись на успішний досвід Ізраїлю. Він нагадує про ізраїльську програму "Алія" (в перекладі з івриту "Сходження на гору"), завдяки якій населення країни за 50 років зросло з 3 до майже 10 мільйонів осіб.

"Той Ізраїль, який ми бачимо зараз - економічний та інноваційний, з однією з найкращих екосистем інноваційних у світі, після Кремнієвої долини, це все сталося завдяки тому, що було потужне зростання населення і відповідно потужне зростання економіки", - підкреслює експерт.

Як писав "Ми-Україна" раніше, в Інституті демографії та соціальних досліджень імені М.В. Птухи НАН України заявили, що тенденція негативного природного приросту населення в Україні, яка існувала ще до початку повномасштабного вторгнення, з війною посилилась. На сьогодні демографічна ситуація в України кризова, проте критичного рівня ще не досягла,

Головне