Нацрада з телерадіомовлення та Офіс омбудсмена домовилися спільно протидіяти мові ворожнечі в медіапросторі

Нацрада з телерадіомовлення та Офіс омбудсмена домовилися спільно протидіяти мові ворожнечі в медіапросторі

Національна рада з питань телебачення та радіомовлення і Офіс Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини співпрацюватимуть у питанні протидії мові ворожнечі в медіапросторі. У середу, 2 серпня, голова Нацради Ольга Герасим’юк та омбудсмен Дмитро Лубінець підписали відповідний Меморандум про співпрацю.

За даними Нацради, підписаний документ має на меті консолідацію зусиль для забезпечення додержання та поваги до прав і свобод людини і громадянина, а також оперативне реагування на поширення в медіа дискримінаційних і ворожих висловів щодо осіб та груп осіб за різними ознаками.

"У нашій країні зараз тривають воєнні дії, і ми маємо свій фронт, ми також воюємо. Сьогодні, як ніколи, важливе відчуття близької за духом команди, яка допомагає нам, а ми допомагаємо їй. Ми дуже втішені співпрацею з Офісом омбудсмена та особисто Уповноваженим ВРУ з прав людини Дмитром Лубінцем, з якими ми, як в окопі, - плече до плеча. І нам нема коли робити паузи", - заявила Ольга Герасим’юк.

Дмитро Лубінець зі свого боку відзначив певні результати спільної роботи. 

"Переконаний, що у майбутньому наша співпраця буде лише поглиблюватися. Хочу підкреслити швидку реакцію вашої сторони на наші звернення, запити. І Національна рада, і Офіс Омбудсмана України займаються захистом інтересів людини та держави, і тут ми однодумці", - зазначив Лубінець.

Відповідно до Меморандуму сторони співпрацюватимуть у наступних напрямах:

  • розробка і затвердження критеріїв віднесення інформації до мови ворожнечі (антисемітизм, ромофобія, гомофобія, татарофобія, ісламофобія тощо);
  • обмін інформацією та протидія мові ворожнечі в медіапросторі;
  • висвітлення в медіапросторі теми інвалідності та створення контенту за участі людей з інвалідністю;
  • сприяння забезпеченню доступності медіасервісів для людей з інвалідністю;
  • інформаційно-просвітницька кампанія в медіапросторі на теми інвалідності й мови ворожнечі тощо.

Крім того буде напрацьовано словники неприпустимої та образливої для певних спільнот лексики, до роботи над якими залучать фахівців Офісу омбудсмена.

Головне