Нацкешбеком можна сплатити комунальні послуги: як це працює

Нацкешбеком можна сплатити комунальні послуги: як це працює

Накопичила за вересень 109 гривень національного кешбеку. Чекаю, коли мені їх перерахують. І це має бути після 20 жовтня. Крім того, з кешбеку можна задонатити ЗСУ, сплатити комуналку, за мобільний транспорт, медичні послуги або навіть купити квитки в кіно.

Чи багато вже повернулося людям загалом по країні та як це працює розповіла кореспонденнтка "Ми-Україна" Влада Цимбаленко.

Черкасець Олег швидко наповнює корзину продуктами українських виробників. Бере сметану, макарони і цукерки.

"Хоча вони не марковані зараз, але вони смачні і за них можна отримати кешбек", - сказав він.

Це Олег розповідає про всеукраїнську програму "Національний кешбек". Її суть проста. Купуєш українське – отримуєш частину коштів назад.

Кешбек – від англійського слова "повернення грошей". І так можна заощадити до 10%. І дехто вже навіть полює за кешбеком, як киянка Ксенія.

"Це вже більше схоже на такий азарт. Тобто я вже вишукую товари з позначками, вже вивчила перелік цих товарів. Точно це молочні продукти, це побутова хімія, також деякі продукти глибовулочні. У мене найбільший чек – це саме за продукти в магазині, в супермаркетах", - розповіла жінка.

То скільки ж вдалося заощадити?

"Вже за вересень я накопичила 200 гривень. Я намагаюся збільшити суму вже за жовтень. Тобто я вже зрозуміла, на які групи товарів це працює, як це працює, і як взагалі купувати так, щоб мені на картку приходив більший кешбек.", - поділилася вона.

І таких, як Ксенія, понад мільйон українців, підрахували у Міністерстві економіки. І сума загального кешбеку понад 70 млн грн. Тобто саме стільки повернули людям.

А що більше виробників візьмуть участь в програмі, то більшою буде сума.

"Станом на зараз у нас в програмі вже 1317 виробників, які доєдналися до програми і завантажили дію, штрих-ходи по своїм товарам. Товарів це приблизно 240 000. Тобто дуже такий великий обсяг", - заявила заступниця голови Мінекономіки Надія Бігун.

То в чому ж суть програми і як заробити цей кешбек? Коли ви купуєте товари чи послуги, звертайте увагу на вітчизняне. Компенсацію, тобто кешбек, можна отримати за ті товари, що мають позначку "зроблено в Україні" спеціального формату.

Українцям для того, щоб отримати національний кешбек, потрібен додаток дія та віртуальна картка, оскільки оплативши готівкою, кешбеку ви не отримаєте.

Зареєструватися у програмі досить просто.

У "Дії" відкриваєте розділ "Сервіси" і знаходите національний кешбек. Після потрібно вибрати картку для виплат і обрати з переліку банків той, яким користуєтеся, і підв'язати віртуальну картку для нарахування кешбеку. Оплачувати покупки ви маєте звичайною карткою, а кешбек буде приходити саме на віртуальну.

До 20 числа щомісяця максимальна сума виплат – 3000 гривень на місяць, а витратити їх можна буде на різні послуги – лікування, транспорт, мобільний зв'язок чи комуналку. В першу чергу на те, щоб хотілося витратити цей кешбек.

"По-перше, це там для себе література, спорт. Але якщо суми буде достатньо, я би хотіла витратити ці гроші для того, щоб якимось чином компенсувати платіжки", - розповіла киянка.

"Зараз зима йде, дуже великі будуть суми на комунальні платежі, тому буде використовувати на оплату газу", - пояснив інший чоловік.

І зробити це можна буде доволі просто.

"Сплатити нарахованим кешбекам за спожитий газ наші клієнти зможуть зручним та звичним для них способом, або через цифрові продукти газопостачальної компанії, особистий кабінет або чітботи, або звернувшись до наших партнерів – це відділення банків та поштових операторів", - додала директорка з маркетингу газопостачальної компанії "Нафтогаз України" Ірина Бахіркіна.

І кешбек українцям значно допоможе зекономити, хоча ціни на газ та його доставку залишаються незмінними.

"Ціна на газ змінюватися не буде. Вона не буде змінюватися протягом наступної зими. І ми пройдемо цей опалювальний сезон досить стабільно в частині цінового формування. Ціна складатиме 7,96 гривень. Сьогодні діє мораторій на підняття цін на енергоресурси в частині природного газу. Тому в цьому відношенні не треба очікувати якихось сюрпризів", - заявив голова правління НАК "Нафтогаз України" Олексій Чернишов.

Національний кешбек цих для покупців – пряма вигода і для виробників розвиток.

"Ми привчаємося споживати більше товарів українського виробництва, шукати на полицях товари українського виробництва, купувати, любити і в такий спосіб розвивати економіку на 40% від вартості українського товара. Це кошти, які підуть в економіку у вигляді податків, у вигляді всього ланцюга постачання податків, зарплати. Це кошти, які будуть працювати всередині нашої економіки", - додала Бігун.

Важливо, зняти готівку з рахунку кешбеку буде неможливо. А використати кошти, нараховані цього року, можна буде до кінця січня 2025-го.

Як повідомляв "Ми-Україна" раніше, першу виплату “Національного кешбеку” українці отримують в кінці жовтня.

Головне