НАТО розширює присутність у Тихому океані: вперше у регіон прибув італійський авіаносець

НАТО розширює присутність у Тихому океані: вперше у регіон прибув італійський авіаносець

НАТО суттєво посилює свою присутність у західній частині Тихого океану для протидії Китаю. Про це пише Bloomberg.

Ключовою подією стало розміщення італійського авіаносця Cavour у Тихому океані - вперше в історії Італії. Cavour разом з італійським фрегатом нещодавно провів навчання з американським авіаносцем USS Abraham Lincoln поблизу острова Гуам. 

Окрім Італії, інші європейські країни-члени НАТО також планують відправити військові кораблі в регіон. Британський авіаносець HMS Prince of Wales має прибути наступного року, а Франція заявила про намір відправити ударну групу авіаносця Charles de Gaulle. Німеччина та Нідерланди також планують військово-морську присутність у регіоні.

Видання пояснює, що метою НАТО є не лише демонстрація сили, але й досягнення високого рівня взаємодії між флотами союзників.

Китай, своєю чергою, розглядає ці дії як потенційну загрозу своїм інтересам. У відповідь Пекін активізував військові навчання з рф, включаючи спільне військово-морське патрулювання.

Експерти зазначають, що європейські флоти не можуть повністю замінити потужну військово-морську присутність США в регіоні, але їхня роль може бути значною у разі кризи. Вони можуть посилити американські сили, надаючи додаткові платформи для літаків, розширюючи можливості протичовнової оборони або беручи участь у місіях постачання.

Як писав "Ми-Україна" раніше, США продовжують нарощувати свою військову присутність на Близькому Сході на тлі загрози можливої помсти Ірану Ізраїлю за вбивство високопоставленого члена ХАМАС. Днями Пентагон підтвердив розгортання там підводного човна з керованими ракетами та прискорення прибуття в регіон ударної групи авіаносця "Авраам Лінкольн".

Головне