НАТО розпочинає найбільші за останні десятиліття військові навчання Steadfast Defender 2024

НАТО розпочинає найбільші за останні десятиліття військові навчання Steadfast Defender 2024

У понеділок, 22 січня, НАТО розпочинає найбільші за останні десятиліття чотиримісячні військові навчання Steadfast Defender 2024 ("Непохитний захисник").

Про це повідомило видання DW. Як зазначається, під час навчань будуть симулювати конфлікт із "практично рівним противником". Загалом у тренуваннях, які триватимуть чотири місяці, буде задіяно приблизно 90 тис. осіб.

Участь будуть брати усі країни-учасниці Північноатлантичного альянсу, а також країна-кандидат Швеція. До кінця травня військові НАТО будуть виконувати маневри у європейських країнах, які охоплюють територію від Румунії до Норвегії. Видання зазначає, що сценарій маневрів навчання полягає в можливому нападі російської федерації на територію країн НАТО. Це таким чином приводить у дію статтю п'яту договору НАТО про колективну оборону.

У військових тренуваннях братиме участь велика кількість озброєння Альянсу, серед якої: понад 50 кораблів (від авіаносців до есмінців), понад 80 винищувачів, гелікоптерів і безпілотників, мінімум 1,1 тис. бойових машин, включно зі 133 танками і 533 бойовими машинами піхоти.

Головнокомандувач Об'єднаних збройних сил Альянсу в Європі Крістофер Каволі наголошував, що Steadfast Defender 2024 продемонструють проведення та підтримку складних операцій на суші, морі, в повітрі, кіберпросторі та космосі "протягом кількох місяців, вздовж тисяч кілометрів, від Крайньої Півночі до Центральної та Східної Європи і в будь-яких умовах".

Водночас голова Військового комітету НАТО Роб Бауер зазначив, що масштаб навчань показує готовність Альянсу до викликів.

"Це рекордна кількість військ, яку ми можемо задіяти і провести навчання в таких масштабах, по всьому Альянсу, через океан, від США до Європи. ... Коли справа доходить до війни, як ми бачимо в Україні, - це зачіпає все суспільство", - додав Бауер..

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, країнам НАТО потрібно готуватися до того, що росія може розпочати агресію щодо однієї з країн-членів Альянсу, розповів керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко.

Головне