НАТО розглядає приведення більшої кількості "ядерки" у стан боєготовності

НАТО розглядає приведення більшої кількості

Країни-члени Організації Північноатлантичного договору ведуть перемовини стосовно розміщення більшої кількості ядерної зброї. Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг наголосив на необхідності продемонструвати світу ядерний потенціал НАТО, щоб надіслати чіткий сигнал своїм противникам.

В інтерв'ю The Telegraph він заявив, що між членами Альянсу відбуваються прямі консультації щодо виведення ракет зі сховищ та переведення їх у режим готовності. Він закликав до прозорості як інструменту стримування і повідомив, що наразі обговорюється кількість боєголовок, які мають бути в робочому стані.

Генсек НАТО підкреслив, що прозорість має стати наріжним каменем ядерної стратегії блоку в умовах більш небезпечного світу. На відміну від практики десятирічної давнини, коли ядерні навчання проводилися в повній секретності, тепер він відкрито вітає внесок союзників у стримування, зокрема інвестиції Нідерландів у винищувачі подвійного призначення, здатні нести американську ядерну зброю.

Столтенберг наголосив, що метою НАТО є світ без ядерної зброї, але доки вона існує у рф, Китаю та Північної Кореї, Альянс залишатиметься ядерним. 

Він звернув увагу на те, що Китай активно нарощує свій ядерний арсенал, який до 2030 року може сягнути 1000 боєголовок. 

"А це означає, що в не дуже віддаленому майбутньому НАТО може зіткнутися з чимось, з чим ніколи раніше не стикався, а саме з двома потенційними противниками, які мають ядерний потенціал — Китаєм та росією. Звісно, ​​це має наслідки", - наголосив голова НАТО. 

Хоча Столтенберг відмовився розкривати деталі щодо кількості боєголовок, які можуть бути виведені зі сховищ, він підтвердив, що з цього питання тривають активні консультації між членами Альянсу.

Як писав "Ми-Україна" раніше, за оцінками ICAN, у 2023 році глобальні витрати на ядерну зброю зросли на 13% і сягнули небувало показника у 91,4 млрд доларів. Експерти попереджають, що при нинішніх тенденціях світові витрати на ядерну зброю перевищать 100 млрд доларів вже у 2024 році.

 

Головне