НАТО посилює контроль повітряного простору Румунії через військову активність рф

НАТО посилює контроль повітряного простору Румунії через військову активність рф

НАТО розширює свою присутність у повітряному просторі Румунії, розгортаючи додатковий радіолокаційний літак AWACS для моніторингу російської військової активності в регіоні. Про це повідомляє пресслужба НАТО.

Це рішення прийняте у відповідь на збільшення загроз з боку росії поблизу румунського кордону.

За повідомленням пресслужби Альянсу, літаки здійснюватимуть польоти виключно над територією країн НАТО, базуючись на авіабазі Превеза в Греції та в головній базі AWACS у Гайленкірхені, Німеччина.

Посилення повітряного спостереження стало особливо актуальним після нещодавніх інцидентів. Так, 27 вересня під час російської атаки дронами на українське місто Ізмаїл один з безпілотників імовірно порушив повітряний простір Румунії, що змусило румунські ВПС підняти в повітря два винищувачі F-16 для моніторингу ситуації.

Крім того, 24 вересня на території Румунії, неподалік від кордону з Україною, були знайдені уламки російського ударного дрона.

Нагадаємо, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна" заявив, що лише союзники по Альянсу мають вирішити, чи є можливість запросити Україну до оборонного блоку з тимчасово окупованими територіями. 

Як писали "Ми-Україна" раніше, переговори міністрів закордонних справ України та Угорщини Андрія Сибіги та Петера Сіярто у форматі тет-а-тет завершилися в Угорщині. Дискусія тривала близько години, тобто вдвічі довше від запланованого. Про це повідомляє МЗС України.

Головне

Україна уважно та з тривогою стежить за ситуацією у Лівані після рішення Ізраїля розпочати наземну військову операцію на півдні країни, заявили у Міністерстві закордонних справ України.