НАТО напружило м'язи: як Альянс захищатиме саміт у Вільнюсі неподалік росії та Білорусі

НАТО напружило м'язи: як Альянс захищатиме саміт у Вільнюсі неподалік росії та Білорусі

Зважаючи на те, що прийдешній саміт НАТО відбудеться у Вільнюсі - за 32 км від кордону з Білоруссю та за 151 км від росії - Альянс вже перетворив столицю Литви на фортецю.

Як пише Reuters, 16 країн-членів блоку вже відправили туди близько 1000 своїх військових для охорони заходу. Низка держав передали у Вільнюс передові системи протиповітряної оборони для захисту неба, скільки у країн Балтії їх бракує.

Було б більш ніж безвідповідально залишити наше небо незахищеним, коли прибувають Байден і лідери 40 країн", - зазначив литовський президент Гітанас Науседа.

За даними видання, Іспанія відправила у Литву ЗРК NASAMS; Франція - САУ Caesar; Франція, Фінляндія та Данія перекинули туди свою бойову авіацію, а Лондон разом з Парижем надали засоби боротьби з дронами. З Польщі та Німеччини до Вільнюсу відправились вертолітні сили спецоперації, решта країн - скеровують засоби для боротьби з будь-якими потенційними хімічними, біологічними, радіологічними та ядерними атаками.

Під цілковитою охороною перебуває і аеропорт у Вільнюсі. На його території було помічено вісім німецьких ракетних установок Patriot, спрямованих у бік російського Калінінграда, а ще дві - розвернуті у сторону Білорусі. Reuters пише, усі вони введені стрій від ранку п'ятниці, 7 липня.

«Ви знаєте, де ви географічно розташовані, і ви досить добре знаєте, звідки надходить загроза. Литва звернулася до нас з проханням про охорону саміту, а також НАТО звернулося по допомогу до Німеччини. Це наша відповідь", - пояснив підполковник Штеффен Ліб, командир розгортання Patriot.

На час проведення саміту НАТО між Литвою, Польщею та Латвією тимчасово буде відновлено прикордонний контроль.

Як писав "Ми-Україна" раніше, напередодні генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг розповів, чи буде присутнім президент Володимир Зеленський на саміті Північноатлантичного альянсу у Вільнюсі.

Головне