Наступного року мінімальна заробітна плата зросте у два етапи

Наступного року мінімальна заробітна плата зросте у два етапи

В Україні у 2024 році заплановане збільшення розміру мінімальної заробітної платні. "Мінімалка" зростатиме у два етапи, розповів в ефірі "Ми-Україна" економічний радник президента Олег Устенко.

"Коли мова йде про наступний рік про коригування мінімальної заробітної плати, то дійсно вона буде відбуватися у два етапи, її збільшення - це приблизно біля 20%. Вона має повністю абсорбувати ту інфляцію, яка є цього року. Цьогоріч очікується, що інфляція буде десь на рівні 12-13%, додати ще планову інфляцію на наступний рік. Тобто сумарно воно має перекрити по мінімальній заробітній платі оцю інфляцію, яка є", - розповів він.

За даними Мінфіну, з 1 січня 2024 року "мінімалка" повинна скласти 7100 грн, а у липні додати ще 900 грн і збільшитись до 8000 грн.

Устенко також нагадав, що всі податки, які збирає наш бюджет йдуть в першу чергу на перекриття потреб стосовно оборони і безпеки. Більшість видатків, які стосуються невійськових цілей покриваються за рахунок союзників та партнерів України. Цьогоріч це близько 40 мільярдів доларів.

"Коли йдеться про держбюджет, особливо в період війни, треба розуміти, що там є достатньо багато факторів невизначеності - це все, що стосується макроекономічних факторів і в першу чергу економічного зростання. Якщо війна продовжується, то і зростання буд достатньо стриманим... Було в логічним очікувати, що наше зростання в наступному році буде на рівні декількох відсотків", - розповів радник глави держави.

Як писав "Ми-Україна" раніше, українські воїни прорвали першу лінію оборони рф в Запорізькій області. Цьому передували тижні розмінування мінних полів, командувач оперативно-стратегічного угруповання військ “Таврія” Олександр Тарнавський.

Головне