Населення України скоротилося на 10 мільйонів через війну, - ООН

Населення України скоротилося на 10 мільйонів через війну, - ООН

Населення України скоротилося на 10 мільйонів, або приблизно на чверть, з початку повномасштабного вторгнення росії.

Про це заявила голова відділу Східної Європи Фонду народонаселення ООН Флоренс Бауер під час пресконференції в Женеві (Швейцарія).

Цей спад став наслідком від'їзду біженців, падіння рівня народжуваності та втрат на війні.

Бауер, заявила, що вторгнення в лютому 2022 року перетворило і без того складну демографічну ситуацію на більш серйозну.

"Рівень народжуваності різко впав і зараз становить близько однієї дитини на жінку, що є одним із найнижчих показників у світі", - сказала вона. 

За словами Бауер, для підтримки стабільної кількості населення, коефіцієнт народжуваності має складати - 2,1 дитини на жінку.

"Регіони України сильно постраждали, деякі села майже обезлюднені або залишилися переважно люди похилого віку", - зазначила вона.

Населення України складало близько 40 млн осіб до початку повномасштабного вторгнення, тоді як у 1991 році, на момент розпаду Радянського Союзу, цей показник перевищував 50 млн. 

Найбільша частка скорочення населення України припала на 6,7 мільйона біженців, які наразі проживають за кордоном. Військові втрати також є значним фактором.

"Важко мати точні цифри, але оцінки коливаються в десятках тисяч жертв. Для точного обліку впливу війни на населення України треба чекати закінчення конфлікту, коли можна буде провести повний перепис", - додала Бауер.

Як писав "Ми-Україна" раніше, міністр оборони США Ллойд Остін закликав тих, хто заперечує факти цілеспрямованих атак Кремля на українських цивільних, приїхати до Києва та переконатися у цьому.

Головне