NASA шукає добровольців, які готові прожити рік на Марсі

NASA шукає добровольців, які готові прожити рік на Марсі

Національне управління з аеронавтики і дослідження космічного простору (NASA) оголосили набір добровольців в команду, яка упродовж року житиме в симуляції життя на Марсі. Людям, які долучаться до програми, доведеться жити в марсіанському середовищі, надрукованому на 3D-принтері, в Космічному центрі NASA в Х'юстоні. 

Як пише Fox News, четвер обраних житимуть в моделі Mars Dune Alpha, яка повністю імітує майбутнє місце проживання на Червоній планеті. Об'єкт містить в собі чотири кімнати - по одній для кожного учасника програми, робочу зону, медпункт, кухню, місця для відпочину та станції для вирощування продуктів. 

Ресурси на Mars Dune Alpha, як і на справжньому Марсі, будуть обмеженими. Люди, які житимуть в симуляції, матимуть здійснювати змодельовані виходи у відкритий космос, будуть задіяні у підтримці довкілля та вирощування врожаю. Також до їхніх завдань входить робота з робототехнікою. Більш того, їм доведеться на собі відчути усі стресові фактори позаземного середовища та навчитись працювати за умов потенційних збоїв в обладнанні або втрати зв'язку. 

Старт місії запланований на весну 2025 року. Охочі взяти участь у програмі мають змогу подати заявки до 2 квітня. Серед вимог до кандидатів: "вмотивованість", громадянство США ( або постійна проживання в країні), вік від 30 до 55 років. 

Як писав "Ми-Україна" раніше, астрономи з Австралійського національного університету заявили про виявлення квазару, який у 500 разів яскравіший від нашого Сонця. Цей об'єкт на сьогодні є найяскравішим відомим об'єктом у Всесвіті. 

Головне