Нардеп Дубневич отримав підозру в розкраданні газу на 2,1 млрд грн

Нардеп Дубневич отримав підозру в розкраданні газу на 2,1 млрд грн

Народний депутат Ярослав Дубневич отримав підозру в розкраданні газу на 2,1 млрд грн та легалізації незаконно отриманого прибутку. Про це повідомила пресслужба Національного антикорупційного бюро України.

Як зазначається, нардеп є шостою особою. якій оголосили підозру в межах цієї справи. Дії підозрюваного кваліфіковано за ч. 3 ст. 27 ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 27 ч. 3 ст. 209 КК України.

Впродовж 2013-2017 років Дубневич, ймовірно, організував заволодіння природним газом підконтрольними йому службовими особами Новояворівської та Новороздільської ТЕЦ на суму понад 2,1 млрд грн. Під його контролем підприємства-власники уклали угоди про закупівлю в "Нафтогазу" газу для виробництва теплової енергії українцям. Аби здешевити тепло для однієї з категорій споживачів "Нафтогаз" постачав комерційним ТЕЦ газ за цінами суттєво нижчими від ринкових.

Проте цей "пільговий" газ був отриманий незаконним шляхом, адже його не використовували для населення. Газ пішов на власну господарську діяльність для виробництва електрики, яку потім передали ДП "Енергоринок"  за ринковою ціною.

Так, прибутковість виробництва електроенергії двох ТЕЦ у певні періоди перевищила 100%. Через це вони отримали нелегальний дохід у сумі понад 3,5 млрд грн.

У 2013-2018 роках Дубневич організував відмивання частини цих грошей на суму понад 450 млн грн. Він перевів кошти на рахунки підконтрольної ТОВ та компаній-нерезидентів, деякі з яких зареєстровані на Кіпрі та на Маршаллових Островах.

Там їх їх змішували та маскували, а потім повертали в Україну як іноземні інвестицї для нового бізнесу на Львівщині. Наразі на ТЕЦ накладені арешти. Нардепу обирають запобіжний захід.набу.jpg (125 KB)

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, прокурора Фастівської окружної прокуратури на Київщині затримали на отриманні хабаря. Він вимагав у підприємця 30 тис. доларів.

Головне