Найдовший у світі залізничний тунель відновлює роботу після річної перерви

Найдовший у світі залізничний тунель відновлює роботу після річної перерви

Готардський тунель - ключова залізнична артерія між Швейцарією та Італією - нарешті відновлює свою роботу після річного простою. Повторний його запуск запланований на сьогодні, 2 вересня, пише Euronews.

Видання нагадує, що цей 57-кілометровий залізничний тунель, найдовший у світі, є критично важливим для вантажних перевезень у регіоні.

Його робота була вимушено припинена 10 серпня минулого року через аварію. Тоді вантажний потяг Швейцарських федеральних залізниць (SBB) зійшов з рейок через несправність колеса. Потяг врізався в ворота, що розділяють західний і східний тунелі, завдавши значної шкоди інфраструктурі. Розслідування виявило, що причиною аварії стали мікротріщини в колесі вагона.

"Знадобилося кілька тижнів лише на те, щоб прибрати потяг і розчистити місце аварії. Після цього всі матеріали довелося заносити в тунель. Температура в тунелі сягала майже 40°C. Необхідно було вжити заходів безпеки для захисту робітників", - прокоментував хід робіт керівник інфраструктурних систем SBB Біт Дойбер.

Початкова оцінка вартості ремонту у 135 мільйонів євро виявилася заниженою. Цього тижня SBB оголосила, що остаточна сума склала 159 мільйонів євро.

Закриття тунелю мало серйозні наслідки для сектору залізничних вантажних перевезень. Хоча SBB частково відновила рух через неушкоджений східний тунель для вантажних потягів, зміна маршрутів стала значним викликом для операторів, особливо італійських, з точки зору витрат та доступності потужностей.

Ситуацію ускладнило також і закриття залізниці Фрежюс, основного залізничного сполучення між Італією та Францією, через зсув ґрунту. Її відкриття очікується не раніше 2025 року. Ці два інциденти призвели до багатомільйонних збитків для операторів вантажних перевезень.

Як писав "Ми-Україна" раніше, під Балтійським морем будують найдовший у світі автомобільно-залізничний тунель. Відкриття Fehmarnbelt Fixed Link заплановане на 2029 рік.

 

Головне