Нафтопереробка у рф впала до річного мінімуму

Нафтопереробка у рф впала до річного мінімуму

Добова нафтопереробка у росії у травні обвалилась до мінімального показника від початку поточного року. Обсяги перероби на місцевих НПЗ скоротились до 715 000 тонн на добу, тобто на 6,4%, пише російське видання "Коммєрсант" із посиланням на статистику.

За даними ЗМІ, це пов'язано з виведенням частини потужностей на ремонт. В річному вираженні переробка зросла на 2%, враховуючи удар по галузі, який торік було завдано санкціями про рф за її війну в Україні.

Цей факт, на додачу до сезонного стрибка попиту та намірів Міненерго рф щодо зниження удвічі демпферних виплат НПЗ за постачання бензину та дизпалива на внутрішній ринок, призвели до стрімкого зростання біржових цін.

Галузеві експерти, опитані виданням, остерігаються, що це все створить передумови для подорожчання палива на АЗС. Більш того, вони прогнозують, що нафтокомпанії нарощуватимуть експорт нафти з огляду на погіршення рентабельності нафтопереробки.

Нагадаємо, у рф дефіцит бюджету у квітні вже перевиконав річний план, за один місяць показник зріс на трильйон рублів. Однією з найголовніших проблем Кремля є нафтогазовий сектор, який потрапив під західні санкції. За оцінкою Мінфіна рф, доходи в цьому секторі від початку поточного року обвалилися 52,3% і становили 2,282 трлн рублів.

Як писав "Ми-Україна" раніше, Україна за рік повномасштабної війни залучила вже понад 42 000 супутникових платформ Starlink.

Головне