НАБУ оголосило в розшук трьох учасників схеми заволодіння електроенергією "Укренерго"

НАБУ оголосило в розшук трьох учасників схеми заволодіння електроенергією

Національне антикорупційне бюро України розшукує трьох осіб, які підозрюються у причетності до схеми із заволодіння електроенергією "Укренерго" на суму у більш як 716 мільйонів гривень. 

Йдеться про бізнесмена Михайла Кіпера, якого слідство вважає організатором злочинної схеми. Також у розшуку голова правління банку "Альянс" Юлія Фролова і колишній директор департаменту адміністратора розрахунків Укренерго Дмитро Кондрашов.

Як відомо, цю оборудку антикорупціонери викрили 11 січня. Тоді ж було оголошено підозри чотирьом фігурантам схеми: її організатору, колишньому посадовцю НЕК, голові правління банківської установи та директору приватної компанії.

Слідство встановило, що посадовці "Укренерго" у березні 2022 року року продали "Юнайтед Енерджі" електроенергію, попри її попередні борги. Гарантом зголосився стати один з банків. Своєю чергою, компанія закуплені обсяги реалізувала, а виручені від продажу кошти вивела на рахунки закордонної фірми, "підконтрольної організатору схеми, який також є бізнес-партнером учасника справи НАБУ і САП про розкрадання коштів "ПриватБанку". "Укренерго" свої гроші так і не отримала.

24 січня Кіпермана було заочно взято від варту за рішенням ВАКС. 

Нагадаємо, СБУ викрила чергову схему розкрадання держкоштів на оборонних замовленнях для ЗСУ. У Києві було виявлено та затримано керівника одного з відділень Командування Сил підтримки Збройних Сил України та його спільника - генерального директора компанії, що постачає оборонні товари.

Як писав "Ми-Україна" раніше, у грудні СБУ та Міністерство оборони виявили спробу розкрадання 1,5 млрд грн на закупівлі артилерійських снарядів для Збройних сил України.

Головне