На тлі погроз Мадуро США проведуть військові маневри в Гаяні

На тлі погроз Мадуро США проведуть військові маневри в Гаяні

Сполучені Штати оголосили про проведення спільно з гаянськими Збройними силами військових льотних навчань на території країни. Рішення було прийнято на тлі загострення ситуації у регіоні через погрози Венесуели анексувати більшу частину Гаяни, пише France 24.

Видання цитує повідомлення посольства США в Гаяні, в якому зазначається, що "у співпраці з гаянськими Силами оборони Південне командування США вестиме льотні операції на території" країни. У відомстві наголошують, що такі польоти є складовою "звичайної взаємодії" для зміцнення партнерства в безпековій галузі. 

У Венесуелі без уваги заяву США не залишили. Очільник Міноборони країни Владімір Падріно Лопес назвав спільні льотні маневри "провокацією". 

"Ця  провокація з боку США на користь преторіанців ExxonMobil у Гайані є ще одним кроком у неправильному напрямку. Ми попереджаємо, що нас не відвернуть від наших майбутніх дій щодо повернення Ессекібо. Хай живе Венесуела!", - заявив він.

Як відомо, "яблуком розбрату" у прикордонній ворожнечі між Венесуелою та Гаяною послужив багатий на газ та нафту регіон Ессекібо. Венесуельський лідер Ніколас Мадуро посилив тиск останніми днями після того, як абсолютна більшість населення його країни 3 грудня на референдумі проголосувала за анексію Ессекібо. Цим він проігнорував наказ Міжнародного Суду не робити жодних дій для зміни статус-кво у спірному регіоні. Гаяна на тлі цих подій привела свої збройні сили у стан підвищеної боєготовності.

Раніше США заявили про свою "непохитну підтримку суверенітету Гаяни". Велика Британія назвала дії Венесуели невиправданими і такими, що "мають бути припинені". 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як Венесуела привласнює більшу частину Гаяни та чому це нам нагадує російську агресію

Як писав "Ми-Україна" раніше, Держдеп США та міжнародні експерти і аналітики дійшли висновку, що гучні публічні погрози Мадуро є інструментом для впливу на США та згуртування навколо себе місцевого населення перед президентським виборами у 2024 році. В адміністрації президента Джо Байдена наголошують, що безпосередніх ознак вторгнення Венесуели у Гаяну на сьогодні немає, однак така можливість все ж існує.

Головне