На Сумщині оголосили про евакуацію з прикордонної "зони смерті": виїхати погодились одиниці (ВІДЕО)

На Сумщині оголосили про евакуацію з прикордонної

Через посилення ворожих обстрілів на Сумщині оголосили про евакуацію людей з п'ятикілометрової прикордонної зони. Лише за останні два місяці росіяни там вбили 45 мирних, ще близько сотні людей зазнали поранень. Жителів прикордоння наразі будуть вивозити добровільно, а от чи готові вони покидати свої будинки розпитувала наша Олеся Боровик.

Шлях до прикордонного села Рижівка охрестили "дорогою смерті", оскільки вона прострілюється ворожим снайпером. Приїхати у населений пункт не місцевим неможливо, тож про життя там - впритул до ворога - дізнаємося у пані Лізи. Жінка приїхала у сусіднє місто Білопілля аби зарядити телефон.

"Світла вже немає понад два місяці.Без світла, без води, обстріли постійно, страшно... і в погребі ночуємо", - розповідає жінка.

Умов для нормального існування, зізнається Ліза, майже не лишилося. Автобуси не ходять, з продуктами складно, хворих не лікують.

"До нас за час війни швидка ні разу не приїздила. Якщо хтось хворіє - сідає в машину і їде", - зазначає вона.

Та попри це жінка з двома дітьми та батьками з села виїздити не планує, каже лишатимуться поки дім цілий. І так налаштована більшість жителів прикордоння, розповідає очільник Білопільської громади Юрій Зарко.

"Поки що відсотків 90 не виявляють бажання евакуюватися у більш безпечні місця. Хоча ми маємо приклад того самого села Волфине, де також люди не збирались їхати, а на цей час там немає жодної людини", - розповідає він.

Загалом у п'ятикілометровій зоні на прикордонні Сумщині залишаються близько 20 000 населення і це вдовж всього кордону з країною-агресоркою. Цю зону рада оборон області визначила як найнебезпечнішу та оголосила про евакуацію.

"Ніякого екстреного виїзду населення не буде. Все буде планово і за бажанням. Та людина, яка бажає залишитися в цій "зоні смерті", вона бере відповідальність на себе", - заявив очільник Сумської ОВА Володимир Артюх.

При цьому наголосив, що евакуація добровільна, поки що. Куди саме евакуюватимуть людей вирішуватиметься, коли стане відом кількість охочих. Вимушені переселенці отримають статус ВПО, виплати та житло на перший час.

"Разом з тим ми людям повідомляємо, якими є можливі наслідки якщо вони відмовляються від евакуації. Ніхто не буде тут ремонтувати світло чи зв'язок", - додає Зарко.

В списках охочих до евакуації нині одиниці.

"Коли обстріли по місту то люди дуже бояться і тікають. Але три-чотири дні і вони вертаються", - розповів мешканець Білопілля Володимир.

Так само і Іван, коли в його дім поцілив снаряд, відвіз свою родину у Київську область, а сам лишився наглядати за домом. Говорить, що не виїде "ні за яких умов". Самотужки намагається поладнати зруйновану покрівлю в домі та відбудовує оселю, аби було куди повернутися родині після перемоги.

Як писав "Ми-Україна" раніше, російське окупаційне військо у вівторок, 11 липня, здійснило обстріл Софіївки на Херсонщині, загинула жінка.

Головне