На Полтавщині демонтували останній пам’ятник Пушкіну

На Полтавщині демонтували останній пам’ятник Пушкіну

У Лубнах Полтавської області демонтували останній пам'ятник російському поетові Олександрові Пушкіну. Про це повідомила секретар Лубенської міської ради Маргарита Комарова.

Демонтаж провели комунальні служби громади з метою виконання рішення Лубенської міської ради "Про організаційно-правові заходи щодо усунення/переміщення об'єкта - пам’ятного знаку російському Олександру Пушкіну з публічного простору м. Лубни".

У заяві йдеться, що знак Пушкіну є символом, що відображає імперські російські історичні наративи.

"Комунальники російський імперський маркер перемістили з публічного простору м. Лубни на тимчасове зберігання до території місцевого комунального житлово-експлуатаційного управління", - зазначила Комарова.

Вона додала, що цей об’єкт демонтувало Управління житлово-комунального господарства Лубенської міської ради.

"Депушкінізація Полтавщини завершується. Це  остання споруда звеличення Пушкіна у Полтавській області, торік і цьогоріч подібні демонтовано у Кременчуці, селі Біленченківка Гадяцької громади та в обласному центрі. Попереду -  перейменування вулиці Пушкіна у Полтаві та ще 17 громадах області", - додав представник УІНП в Полтавській області Олег Пустовгар.

Нагадаємо, що 27 липня набрав чинності закон про деколонізацію. Ухвалений у березні цього року та підписаний у квітні президентом, він має викреслити із сьогодення імперський російський вплив. Зокрема це стосується географічних назв, демонтажу пам’ятників та відмови від символіки російського царства, російської імперії, російської республіки, російської держави, СРСР, РСФРР.

Як повідомляв “Ми-Україна” раніше, на монументі “Батьківщина-мати” розпочалися роботи з демонтажу герба СРСР в межах проєкту “Тризуб Батьківщини”. 

Головне