На підконтрольну територію України повернули ще шість дітей із тимчасово окупованих районів

На підконтрольну територію України повернули ще шість дітей із тимчасово окупованих районів

Уповноважений Верховною Радою з прав людини Дмитро Лубінець повідомив про успішне повернення шести дітей, які разом із родинами вийшли з тимчасово окупованих територій.

Про це оголосив Омбудсман України Дмитро Лубінець у себе в Telegram.

Зі слів Лубінеця, завдяки реалізації схваленого плану дій Президента України Bring Kids Back UA, ще шість дітей повернено на підконтрольну Уряду України територію. Цей раз до безпечного життя повернулися п'ять родин з Херсонської, Запорізької областей та Автономної Республіки Крим.

“Сім’ї на ТОТ зіштовхнулися з психологічним тиском, відсутністю належного медичного обслуговування та постачання потрібних ліків”, - йдеться у повідомленні.

Дорослих примушували отримувати російські паспорти, без яких вони не могли вільно пересуватися, а діти були змушені відвідувати російські школи, де навчання було пронизане пропагандою “руського міру”.

Також дітей без згоди батьків записували до мілітарних організацій, а за відмову від навчання в російських школах погрожували вилучати дітей із сім’ї та забрати батьків на “підвали.

“На щастя, тепер сім’ї перебувають на підконтрольній Уряду України території. Вони знову вільні й зможуть будувати своє життя без страху за майбутнє”, - зазначає Лубінець.

Як писав “Ми-Україна” раніше, Офіс Генерального прокурора розпочав масштабну перевірку законності отримання груп інвалідності працівниками прокуратури по всій Україні.

Головне