На Київщині виявили пташиний грип: що відомо

На Київщині виявили пташиний грип: що відомо

В Білоцерківському районі Київщини зафіксовано випадки інфікування пташиним грипом серед диких лебедів.

Про це повідомили в пресслужбі Білоцерківської міської територіальної громади.

Згідно з аналізами матеріалу птахів, знайдених на березі річки Сквирка в селі Мала Сквирка, було виявлено вірус грипу птиці типу А, субтипу H5N1.

Мешканців просять негайно повідомляти ветеринарну службу про випадки загибелі або зміни у поведінці домашньої чи перелітної птиці.

"Прохання при виявленні падежу перелітних птахів, домашньої птиці, зміни поведінки домашньої птиці, повідомляйте лікарів ветеринарної медицини Білоцерківської міської державної лікарні ветеринарної медицини", – закликали в пресслужбі.

Що таке пташиний грип?

 

Пташиний грип — це вірусне захворювання, яке вражає птахів. Найнебезпечнішим штамом є H5N1, що може спричинити масові спалахи серед птахів та становить загрозу для людей при тісному контакті.

Як розпізнати пташиний грип у людини:

 

  • Висока температура (38°C і вище)
  • Кашель та біль у горлі
  • М'язові та головні болі
  • Задишка або утруднене дихання
  • Симптоми загальної інтоксикації, слабкість
  • Озноб і лихоманка
  • Почервоніння або біль в очах (кон'юнктивіт)

 

Симптоми можуть з’явитися через 2-8 днів після зараження. При підозрі на інфекцію важливо швидко звернутися за медичною допомогою.

Нагадаємо, Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України повідомило про стабілізацію екологічної ситуації на річці Десна в межах Чернігівської області.

Як писали "Ми-Україна" раніше, видання IGLScience опублікувало статтю, що людей, яких госпіталізовували з тяжкою формою COVID-19, можуть спостерігатися зміни в мозку, еквівалентні 20-річному старінню.

Головне